75 jaar bevrijding

Geplaatst op 3 april, 2020

5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Groot Bronswijk en Dennenoord hebben een verleden in de Tweede Wereldoorlog. Landelijk wordt hier aandacht aan besteed.

Groot Bronswijk

Omroep MAX en NPO radio 1 maken podcasts met Verstilde Verhalen. De podcast achter de kleinere monumenten van de Tweede Wereldoorlog.

Marsha Walraven sprak met Rense Schuurmans en Anne Koopmans over Groot Bronswijk.

De aflevering ‘Het geheim van de psychiatrische kliniek in Wagenborgen’ gaat over de instelling Groot Bronswijk waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 800 patiënten en honderden verpleegsters zaten. De kliniek kwam ongeschonden uit de oorlog, alle patiënten overleefden wat uniek is voor een instelling waar gehandicapten, psychiatrische patiënt en andere mensen zaten ‘van de rand van de samenleving’. Vier mensen hebben het echter niet gered en werden afgevoerd naar Westerbork en later Sobibor. Marsha Walraven ging op zoek naar antwoorden waarom juist deze, en alléén deze, vier zijn weggevoerd.

De vier, allen naast psychiatrisch patiënt ook Joods, kregen een monument op het voormalig terrein van Groot Bronswijk in Wagenborgen.

Geïnteresseerd? Beluister ook de andere afleveringen van Verstilde Verhalen

Dennenoord

Op een speciale site staat de NOS stil bij 75 jaar bevrijding. Daar kun je het nieuws volgen van toen via media van nu. Dag tot dag, een jaar lang.

27 maart 1945: Ruim vijfhonderd patiënten en een handjevol verpleegsters uit psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren zijn onderweg naar het Friese Franeker. De patiënten moeten plaatsmaken voor gewonde Duitse soldaten, zodat de verpleegsters van het ziekenhuis zich voortaan over hen kunnen ontfermen.

Meer weten? Neem een kijkje op de site van de NOS over 75 jaar bevrijding.

Feedback