Boekje ‘Koers inclusief’ voor een mooier en socialer Groningen

Geplaatst op 26 juni, 2020

Op donderdag 25 juni nam wethouder Inge Jongman van de gemeente Groningen het boekje ‘Koers inclusief, de gebruiksaanwijzing’ in ontvangst uit handen van Marlieke de Jonge.

Marlieke de Jonge, stafmedewerker empowerment bij Lentis en lid van de Werkgroep Toegankelijk Groningen, schreef het boekje. Marlieke wil met haar boekje de Groningse samenleving mooier en socialer maken.

Iedereen doet mee

Wethouder Inge Jongman: ‘We willen onze gemeente toegankelijk maken en dat iedereen meedoet. En Marlieke houdt ons een spiegel voor. “Wat is kwetsbaar? Wat is wederkerigheid? Hoe zorg je voor diversiteit? Het boekje is eigenlijk een grote leerzame rake Loesje-poster. Dit boekje gaat inspireren om bij te dragen aan een gemeente waar iedereen mee doet.’

Innovatie-atelier

De gemeente stimuleert op diverse manieren ideeën van inwoners om tot iets moois te komen dit kan via het innovatie-atelier sociaal domein. Aan dat atelier kan elke inwoner met ideeën over het vernieuwen van het sociaal domein met plannen deelnemen. Het innovatie-atelier helpt inwoners en sociale ondernemers om de stad gezonder, vrolijker en socialer te maken. Veel inwoners hebben daar ideeën over en willen daar graag energie en tijd in steken. Marlieke de Jonge was een van de deelnemers aan het innovatie-atelier.

Van mens tot mens

Het boekje geeft een mooie mensvisie. Marlieke de Jonge: ‘We hebben het over zelfregie en zelfredzaamheid, maar dat is eigenlijk onzin, iedereen is afhankelijk van elkaar. En als je als mens om hulp vraagt ben je eigenlijk heel goed bezig. Je geeft andere mensen zingeving.’  Marlieke hoopt dat iedereen die het boekje leest, open naar de ander gaat kijken zonder vooroordelen. Van mens tot mens. Hierover heeft zij een treffend gedicht geschreven.

 

Lees het boekje (pdf 3 MB) of als niet opgemaakte PDF– of  Word-bestand.

Koers inclusief is tot stand gekomen in samenwerking met de Werkgroep Toegankelijk Groningen, Lentis en de gemeente Groningen.

Marlieke de Jonge met leden van de werkgroep Toegankelijk Groningen en wethouder Inge Jonkman. Foto: Henk Tammens.

Feedback