Kindermishandeling en toxische stress, waar let je op als behandelaar?

Geplaatst op 11 juni, 2020

In samenwerking met Veilig Thuis Groningen en GGD Groningen, heeft Lentis een video gemaakt waarin Inge van Balkom, directeur Lentis|Jonx, vertelt over kindermishandeling en toxische stress. Belangrijke onderwerpen waar je als behandelaar, maar ook als naaste of andere professional mee geconfronteerd kunt worden, vooral ook in Coronatijd.

Extreme stress

Bij alle vormen van kindermishandeling kan extreme stress ontstaan. Extreme stress verstoort de vroege ontwikkeling van de hersenen en kunnen levenslange lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen opleveren. Heb je vermoedens? Neem de signalen dan serieus! Kindermishandeling is namelijk de belangrijkste voorkombare factor in het ontstaan van psychiatrische aandoeningen bij kinderen. Met andere woorden: jij kunt het verschil maken.

Hoe herken je mogelijke kindermishandeling?

In bijgaande video laten we zien dat kinderen die langdurig te maken hebben met mishandeling, toxische stress kunnen ontwikkelen. Deze kinderen kunnen zich niet goed concentreren, hebben een minder goed geheugen, zijn angstig, kunnen slecht plannen, zijn niet flexibel of hebben weinig invoelingsvermogen.

Welke actie kun je vanuit je professie ondernemen?

Een vermoeden van kindermishandeling is een lastig onderwerp om bespreekbaar te maken. Maar wees je ervan bewust dat ouders kwetsbaar zijn als het hun kind betreft: ze willen het beste voor het kind. Ga het gesprek aan vanuit je zorgen, niet vanuit een oordeel richting de ouders. Doe de kindcheck. En als je je na de kindcheck zorgen maakt over de veiligheid van een kind, gebruik dan de meldcode. Ook kan een sociaal team meedenken hoe het kind toch zo gezond en veilig mogelijk kan opgroeien in een kwetsbare thuissituatie. Ook als er niet direct sprake is van kindermishandeling.

Link naar video op youtube

Feedback