Lentis 1995-2020, een levend portret in de spiegel van de tijd

Geplaatst op 30 november, 2021

Maandag 29 november is het boek Lentis 1995-2020, een levend portret in de spiegel van de tijd verschenen. Het prachtige vormgegeven boek met maar liefst 212 bladzijden, is geschreven door Rense Schuurmans en beslaat de laatste 25 jaar van de GGZ. ‘Geestelijke gezondheidszorg als onderdeel van een turbulente omgeving: een ontroerend verhaal vol verwachting, teleurstelling en altijd weer hoop’, zo luidt de ondertitel. Een boek waarin iedereen die betrokken is bij de GGZ zijn eigen vragen en ontwikkeling terugvindt.

Kleurrijk boek met rijk verleden

Lentis 1995-2020, een levend portret in de spiegel van de tijd is een kleurrijk boek geworden waar we trots op zijn. Het boek begint in 1995, het jaar waarin Dennenoord, Groot Bronswijk, RIAGG en RIBW samen GGz Groningen werden. We boden zorg in regionale centra. Dichtbij inwoners van de regio. Tien jaar later doet de marktwerking in de zorg zijn intrede: we specialiseren ons, we gaan zorg bieden in andere regio’s en organiseren ons in zorggroepen. We kiezen dan ook onze nieuwe naam: Lentis. En nu staan we opnieuw op de drempel van een periode van verandering. Want Lentis en Dignis zijn onderweg om zelfstandige organisaties te worden.

Inhoud van het boek

Het boek wandelt door de afgelopen vijfentwintig jaar. Was het vroeger ‘enkeltje Zuidlaren’, daar is allang geen sprake meer van. Patiënten worden steeds minder opgenomen en zoveel mogelijk ambulant geholpen, de mogelijkheden op het gebied van communicatie zijn explosief toegenomen, social media zijn niet meer weg te denken, eHealth komt op in de gezondheidszorg. Aan ons, Lentis, de opdracht om mee te bewegen. Met maar één taak: zorg leveren waar onze cliënten mee verder kunnen.

Boek bestellen?

Dit rijk geïllustreerde boek is een tijdsdocument van de ontwikkelingen in de ggz in deze periode. Het geheel is ingebed in een beschouwende inleiding en twee essays over kenmerken van de psychiatrische zorg tijdens de afgelopen 125 jaar, uitgelicht op het psychiatrisch landgoed Dennenoord in Zuidlaren, een voorouder van Lentis, dat dateert uit 1895. Prijs is 34,50 euro, excl. 6,95 euro aan verzendkosten.

Bestellen kan door een mail te sturen naar uitgever Profiel: info@profiel.nl. Maar gaat net zo makkelijk via hun site!