Lentis onthult monument voor verzetshelden op Dennenoord terrein Zuidlaren

Wilhemina Huis op Dennenoord
Geplaatst op 4 juli, 2019

Vrijdag 28 juni vond er een speciaal evenement plaats op Dennenoord. In aanwezigheid van familie van verzetshelden Willem en Elsina ten Haaf is een monument onthuld waarop de onderduikplaatsen staan die tijdens WO II in gebruik waren op Dennenoord. Het echtpaar woonde op Dennenoord en dat huis heet voortaan ’t Wilhelmina Huis. Als eerbetoon aan het echtpaar dat in de oorlog mensen bescherming en een onderkomen bood op het terrein. En dat terwijl Dennenoord aan het eind van WO II in handen van de Duitsers was.

Wrange geschiedenis

’t Wilhelmina Huis, de nieuwe naam van het huis, doet de nazaten van Ten Haaf veel. Willem ten Haaf is namelijk na de oorlog ontslagen als hoofd technische dienst van Dennenoord. De reden: wanbeleid. Maar Willem was vooral besmet door rondzingende geruchten dat hij metaal zou hebben ontvreemd en met Duitsers zou hebben geheuld. Willem is uiteindelijk vrijgesproken, maar kwam nooit helemaal los van de geruchten.

Onderduikadressen in kaart gebracht

In werkelijkheid hielpen Willem en Elsina zo’n tachtig mensen aan een onderduikadres. Dat deden ze in hun eigen huis, maar ook elders op het Dennenoord terrein. Met hulp van personeelsleden. Alle onderduikadressen staan vermeld op het paneel ‘Ondergedoken verleden’ dat vorige week vrijdag onthuld is. In zijn toespraak noemde bestuursvoorzitter Sitalsing het te prijzen dat de familie Ten Haaf vasthield aan hun geloof om op te komen voor mensen die dat nodig hadden.

Familie van Ten Haaf

Ten Haaf kreeg elf kinderen. Het echtpaar en de meeste kinderen zijn niet lang na de oorlog geëmigreerd, naar Nieuw Zeeland en Canada. Een aantal nakomelingen van het echtpaar woonde de onthulling bij en was zichtbaar ontdaan dat hun (over) grootouders uiteindelijk erkend werden in hun rol als verzetshelden.

Meer over Ten Haaf

Goff Miedema, zoon van een onderduiker, schreef een boek over Willem en Elsina ten Haaf. Het heet ‘Onderduiken in een broeinest van verzet’.

Familie Ten Haaf Dennenoord

Onthulling Wilhemina Huis Dennenoord met familie

 

Feedback