Lentis Poëzieprijs 2019 uitgereikt

Geplaatst op 21 juni, 2019

Suze Vries (pseudoniem S. Koudewinter) heeft met het gedicht ‘Huisgenoot’ de Lentis Poëzieprijs 2019 gewonnen. De prijs, een bedrag van € 750,–, werd vrijdagmiddag 21 juni uitgereikt door bestuursvoorzitter Martin Sitalsing van Lentis. Dit gebeurde tijdens het Lentis Festival in Zuidlaren.

Hou me vast! Laat me los!

Het thema van de poëzieprijs was: Hou me vast! Laat me los!’. Renée Luth, die met Coen Peppelenbos de jury vormde, motiveerde de keuze voor het winnende gedicht als volgt: “De schrijver maakt van iets geestelijks iets lichamelijks. Het hele gedicht is de personificatie van de angst en psychische belasting. Het is consequent tot het eind en vormvast. Het is invoelbaar, schept een helder beeld. Het gedicht heeft een sterke samenhang en geen overbodige taal.” Naast de winnaar waren er nog vier genomineerden: Freek Pruiksma met ‘Betrekkingswaan’, Kees Onderwater met ‘Mensen houden’, Reynaert Vosveld met ‘Volharding‘ en Hilbrand Harms met ‘Mor din begunt’. Zij kregen een bedrag van € 150,–. Lentis heeft de gedichten uitgegeven in een poëziemapje.

Poëzie als uitingsvorm

In totaal werden er 93 gedichten ingezonden voor de Lentis Poëzieprijs 2019. De poëzieprijs staat in een lange traditie van aandacht die Lentis geeft aan poëzie als uitingsvorm van mensen die te maken hebben of hebben gehad met psychische klachten. Vijf keer heeft de prijs de naam gedragen van de Groningse dichter en schrijver Jan Boer. De zesde editie heeft een nieuwe naam en deels ook een nieuwe vorm.

Winnend gedicht

Huisgenoot

hoe verdrijf je een monster

dat jou als woning heeft gekozen

op een dag in je is gekropen en zich zo diep heeft genesteld

dat je kwijt bent wat van haar is wat van jou

haar klauwen zo lang zo stevig heeft begraven

in je nek dat je niet meer weet wat adem is

Is er nog verschil te maken tussen haar gif dat door je lijf stroomt

en je eigen bloed

is er nog een kamer in je over

die niet besmeurd is door haar teer

onwelkome gast verworden

tot trouwe huisgenoot

ze is je dierbaar- want

wie anders antwoordt als je roept

wie blijft er over zonder haar

S. Koudewinter

Foto

Van links naar rechts: Kees Onderwater, Freek Pruiksma, Renée Luth (jury), Suze Vries (winnaar) en Hilbrand Harms. Op de foto ontbreekt Reynaert Vosveld.