Lentis realiseert crisisnummer voor doven en slechthorenden

doventeam crisisnummer doven en slechthorenden
Geplaatst op 1 juni, 2021

1 juni 2021 introduceert Lentis een speciaal crisisnummer voor doven en slechthorenden in Groningen. Dankzij dit nummer is deze groep in tijden van crisis niet meer afhankelijk van een horend persoon om contact te kunnen leggen met de crisisdienst. Groningen is hiermee de eerste provincie in Nederland waar crisishulp toegankelijk wordt voor doven en slechthorenden.

Te allen tijde bellen

De telefoonlijn is het initiatief van Carminé Janssen, Gedifferentieerd Verpleegkundige en SPV in opleiding bij het Doventeam van Lentis. “Toen ik een cliënt vertelde dat hij te allen tijde kon bellen naar de crisisdienst, realiseerde ik me dat deze hulpverlening helemaal niet voor doven en slechthorenden is ingericht.”

Een doof of slechthorend iemand drukt zich uit in gebarentaal, beelden en soms in losse woorden. “Je moet ervoor getraind zijn om als horend persoon hulp te kunnen verlenen. Zeker in een crisissituatie”, vertelt Carminé: “Toen ik mijn gedachten deelde met collega’s en medewerkers van de crisisdienst in Groningen, was iedereen het erover eens: Hier moesten we iets mee.”

Beeldbellen 

Via het speciale 06-nummer (06-58903466) kunnen doven of slechthorenden een driegesprek voeren met een triagist en een gebarentolk, om via beeldbellen zo snel mogelijk de juiste hulp te krijgen. Carminé: “Daar zijn we enorm blij mee. Onze doelgroep is nu niet meer afhankelijk van een horend persoon, of genoodzaakt om de situatie uit te zingen in de hoop dat ze de volgende dag iemand van het Doventeam te pakken krijgen.

Tot 15 juni is het Doventeam het beste alternatief voor doven en slechthorenden die met crisis te maken kregen. “Wij begeleidden diegene natuurlijk verder, maar daar zijn we uiteindelijk niet voor bedoeld. Het is mooi dat we op deze manier toch een directe verbinding met de crisisdienst kunnen maken.”

Inclusieve GGZ

Lentis is de eerste ggz-instelling in Nederland die een crisisnummer toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. Carminé: “Er wordt niet altijd rekening gehouden met onze doelgroep. We hopen dan ook dat andere ggz-instellingen snel zullen volgen met de invoering van soortgelijke initiatieven.”

Feedback