Verbindende hulpverlening: op zoek naar een beter leefbaar spoor

Geplaatst op 29 november, 2022

Wat werkt nu werkelijk bij ernstig beschadigde mensen die alle vertrouwen in de samenleving zijn verloren? Die vraag staat centraal in het project Verbindende hulpverlening als Joint Venture.

Marlieke de Jonge, stafmedewerker empowerment en initiatiefnemer: “In het project gaat het om mensen die ‘zorgwekkend’ leven, maar bij wie je niet meer moet aankomen met behandeldoelen en herstelprogramma”. Als je wilt helpen, moet je het anders aanpakken. Marlieke: “Verbindende hulpverlening werkt twee kanten op. Hulpverleners verbinden zich vasthoudend aan de deelnemers. Tegelijk proberen ze deze ‘solozeilers’ te verleiden om weer iets van binding aan te gaan met de ingewikkelde samenleving. Uiteindelijk is dat toch wat alle mensen willen: gehoord en gezien worden, van betekenis zijn”.

Zo moeilijk hoeft een andere aanpak volgens Marlieke niet te zijn: “Medewerkers weten vaak prima wat werkt. Ze hebben alleen een beetje scharrelruimte nodig”.

Thea Bulthuis, een van de hulpverleners: “We praten wel altijd over de cliënt centraal, maar dat is wel op de condities en voorwaarden van de organisaties. Heel veel dingen kunnen niet.” In het project is gekeken naar wat de deelnemers zelf echt willen en wat werkt. “Het project heeft mij veel moed gegeven”, aldus Arie Pater. “’Dit is voor deze doelgroep de beste zorg die er is.”

Bekijk dit hartverwarmende filmpje waarin we zien hoe medewerkers ervoor zorgen dat een deelnemer een eigen veilige woonplek krijgt. Marlieke de Jonge, Arie Pater en Thea Bulthuis vertellen meer over het project Verbindende Hulpverlening.

Het project was een samenwerking tussen Lentis, VNN en de Gemeente Groningen, met een onderzoekstraject van ZonMw.