Zorgen over de grote druk in de GGZ en bij Lentis

Geplaatst op 19 november, 2022

Arien Storm, kinder- en jeugdpsychiater en voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentis uitte gisteren, 18 november 2022, in het Dagblad van het Noorden haar zorgen over de grote druk in de GGZ en bij Lentis.

Werknemers worden overbelast, waar tarieven voor de complexe zorg te laag zijn. De Nederlandse zorgautoriteit wil eerst meer onderzoek doen en nog niet de tarieven verhogen. Voor 2023 betekent dat dat Lentis zelf met de zorgverzekeraars hogere tarieven moeten afspreken.

Veel extra taken

‘Als ‘kern ggz aanbieder van de regio’ heeft Lentis veel extra taken op het bord: we organiseren de acute ggz voor crisissituaties, we leveren de verplichte ggz zorg waarin patiënten gedwongen worden opgenomen en waar een enorme hoeveelheid papierwerk bij hoort, we leveren opleidingsplekken voor psychiaters en psychologen en we leveren zorg aan patiënten die zo complex zijn dat ze nergens anders terecht kunnen’, vertelt Arien Storm in het interview. ‘Daardoor hebben we meer indirecte tijd nodig per patiënt dan organisaties die dat allemaal niet leveren. Extra tijd die niet wordt vergoed’.

Verder stelt Arien: ‘We doen er alles aan om er met de zorgverzekeraar uit te komen, maar nog harder werken kunnen wij niet van onze medewerkers vragen’. Lees het hele interview.