Home Crisisbehandeling en klinieken Intensieve behandeling thuis (Intensive home treatment, IHT)

Intensieve behandeling thuis (Intensive home treatment, IHT)

Soms is er, naast gesprekken bij een polikliniek of crisisdienst, tijdelijk behoefte aan extra ondersteuning. Bijvoorbeeld bij een (dreigende) psychische crisis. In dat geval kan je behandelaar besluiten de hulp in te schakelen van Intensive Home Treatment (IHT). IHT is een kortdurende crisisbehandeling van maximaal 6 weken in de thuissituatie.

Wat kun je verwachten van IHT?

Je komt bij ons in behandeling als je last hebt van ernstige psychische problemen. We behandelen en begeleiden je zoveel mogelijk in je eigen omgeving. Naast de behandeling en begeleiding die we je bieden is er ook aandacht en ondersteuning voor je naasten.

Het doel van IHT is om de crisis die is ontstaan op te lossen en je te helpen bij je herstel. We kijken daarbij vooral naar waar jij behoefte aan hebt. Dat kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld hulp bij het maken van een dagplanning of het aanbrengen van meer structuur in je leven. Of meer in de vorm van gesprekken. We kijken ook naar je omgeving, en hoe die jou zou kunnen helpen. Lentis biedt IHT in de provincie Groningen.

Hoe ziet een traject bij IHT er uit?

Je behandelaar (een therapeut bij Lentis of een andere GGZ-organisatie) verwijst je door naar IHT. Als je bent aangemeld voor IHT dan krijg je een intakegesprek. Daarbij kunnen je partner, gezin of andere familieleden ook aanwezig zijn. Als je al een behandelaar hebt binnen Lentis, dan is deze ook aanwezig bij dit gesprek.

Tijdens het kennismakingsgesprek komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • wat zijn je klachten;
  • welke ondersteuning heb je nodig;
  • op welke manier kunnen je partner, gezin of familieleden helpen.

Daarnaast is er aandacht en als het nodig is ondersteuning voor je naasten. Samen met jou maken we afspraken over de inhoud van de behandeling en begeleiding vanuit het IHT team.

De behandeling duurt maximaal zes weken. Afhankelijk van jouw behoeften komen we in deze periode meerdere keren per week tot meerdere keren per dag langs. Je eigen behandelaar wordt bij de IHT-behandeling betrokken.

Na zes weken kijken we met jou en de behandelaar die je heeft doorverwezen hoe de vervolgbehandeling er uit komt te zien. Dat kan bij Lentis maar ook bij een andere (GGZ) organisatie zijn.

Groepsbehandelingen bij IHT deeltijd

IHT biedt ook groepsbehandelingen, dat noemen we IHT deeltijd. Je kunt daarvoor terecht op onze locatie in Groningen. Tijdens de groepsbehandelingen wissel je ervaringen uit met andere patiënten. De groepen worden geleid door een verpleegkundige en een ervaringsdeskundige.

De groepssessies zijn vooral gericht op de vraag hoe je meer structuur in je dagelijks leven kunt aanbrengen en hoe je je oude leven weer op kunt pakken. Daarnaast zijn er groepsbehandelingen gericht op bepaalde thema’s of vraagstukken. Bijvoorbeeld hoe je een goed signaleringsplan maakt, zodat je terugval voorkomt.

Je behandelaar kan je aanmelden voor IHT deeltijd. In een intakegesprek bespreken we hoe vaak je aan zo’n groepssessie wilt deelnemen en wat je er uit wilt halen.

Steun van ervaringsdeskundigen

Bij Lentis werken ervaringsdeskundigen. Zij hebben hun eigen ervaring met psychische problemen. Vanuit die ervaring helpen ze cliënten van Lentis bij hun herstel. Ze zijn opgeleid om hun eigen ervaring op een professionele manier in te kunnen zetten. Zo bieden we groepsbehandelingen aan gericht op herstel, die worden geleid door ervaringsdeskundigen.

Als je dat prettig vind, kan er een ervaringsdeskundige worden ingeschakeld bij je behandeling. Lees hier meer over ervaringsdeskundigen bij Lentis.