Expositie 100 jaar Psychiatrie

In het Psychiatrie Museum is de expositie ‘100 jaar Psychiatrie’ te bezichtigen. Onlangs hebben de vrijwilligers van de erfgoedcommissie het Psychiatrie Museum opnieuw ingericht. Hiermee zijn de vele foto’s, tekeningen en ‘spullen’, waar mogelijk, thematisch gerangschikt.

Zo is de aloude indeling ‘mannenkant’ en ‘vrouwenkant’ nadrukkelijk in beeld gebracht. Elk met hun eigen sleutels (driekantig voor de mannen en vierkant voor de vrouwen). De mannenkant met de oneven nummers en de vrouwenkant met de even nummers.

Ook de informatie over de ‘bedrijven’ zijn gebundeld. Bedrijven, waarin al datgene gemaakt en/of hersteld werd wat nodig was voor het functioneren van de totale gemeenschap. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de boerderij, de keuken, de wasserij, de schoenmaker, de bedrijfsbrandweer  enzovoort.

Vele vormen van de arbeidstherapie zijn op inzichtelijke wijze bijeen gebracht.
Ook zijn er restanten te zien van de wasserijvloer, zoals stenen en balken met ingekerfde ‘kreten’ van onderduikers, die daar het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben afgewacht.

Is er nog meer? Ja, er is nog veel meer! Natuurlijk is er ook (indien gewenst) de uitleg, bij alles wat er te zien is. En…. niet onbelangrijk, de vele verhalen en herinneringen die de bezoekers met elkaar delen.

 

Feedback