Home Behandelingen Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

"Ik heb nu de grip op mijn leven terug"

Wat is ACT? 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het is een praktische methode waarbij je leert omgaan met gedachten, gevoelens of herinneringen die je in de weg staan. Het doel van de therapie is om flexibeler te leren denken. In plaats van te vechten tegen negatieve gevoelens, leer je ze te accepteren. De gevoelens verdwijnen niet, maar hoeven niet meer je hele leven te bepalen. Er is nog zoveel meer. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Mindfulness oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de ACT. Ze helpen je om denkpatronen te herkennen en milder te oordelen. Je leert nieuwe vaardigheden om zaken waar je geen controle over hebt te accepteren. ACT kan in groepsverband, maar ook één-op-één. Dit is afhankelijk van jouw situatie en behandelplan.  

Hoe volg je deze behandeling?

Een behandeling bij Lentis is altijd op maat. Het behandelplan stellen we samen met jou en (eventueel) je naasten op. Voor alle vormen van behandeling heb je een verwijzing nodig. Dit betekent dat je je als patiënt niet zelf bij Lentis kunt aanmelden. Bespreek je klachten eerst met je huisarts.

Wanneer wordt ACT ingezet?

ACT kan een onderdeel van je behandelplan zijn als je last hebt van klachten die te maken hebben met je gedachten of gedrag. Bijvoorbeeld bij depressie of angstklachten.