6444 website-lentis

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT is een afkorting van Acceptance and Commitment Therapy en is een vorm van gedragstherapie. Veel mensen worstelen met emoties of gedachten die ze liever niet willen hebben. Niemand wil verdriet, somberheid, zelfkritiek, negatieve gedachten, angst of onzekerheid in zijn leven, maar het is er wel.
ACT kan je helpen deze gevoelens te verminderen.

Inhoud van de ACT-behandeling

Het gevecht tegen emoties of gedachten die je liever niet wilt hebben kost energie en is niet te winnen. Sterker nog: de worsteling levert meer ellende op. Hoe meer je probeert negatieve emoties eronder te houden, hoe sterker ze worden. Zoals je een bal onder water duwt. Hoe dieper je hem duwt, hoe meer kracht het kost en hoe sneller hij weer aan de oppervlakte is als je hem loslaat.

Acceptatie

ACT helpt om uit dit gevecht te stappen. Verdriet hoort erbij en mag er zijn. De ACT is een praktische en concrete methode om tot acceptatie te komen. Dat maakt ruimte vrij om tijd en energie te investeren in de dingen die werkelijk belangrijk zijn, de waarden die iedereen heeft, maar die vaak ondersneeuwen in de drukte van alledag.

Denkpatronen herkennen

Mindfulnessoefeningen horen bij de ACT. Ze helpen om eigen denkpatronen te herkennen en milder te oordelen. Negatieve emoties verdwijnen niet, maar hoeven niet meer het hele leven te bepalen. Want er is nog zoveel meer.
De ACT methode wordt gebruikt bij onze groepsbehandeling Voluit Leven; individueel is deze methode ook inzetbaar.

Voor wie is ACT geschikt?

Mensen proberen hun vervelende gevoelens, gedachten, herinneringen en lichamelijke sensaties onder controle te krijgen of ervan af te komen. Dit wordt wel experiëntiële vermijding of het vermijden van de eigen ervaringen genoemd. ACT leert je een andere manier van omgaan met de eigen ervaringen. In plaats van te vechten tegen psychische pijn leer je je anders te verhouden tot deze pijn. De invloed die psychische pijn heeft op je leven verandert hierdoor.

Waar kan ik geholpen worden?

Praktische informatie over ACT-behandeling