‘Ik wist dat ik het op eigen kracht niet zou redden.’
Lees het verhaal van Rosa
Jonge vrouw met anorexia

Anorexia: de behandeling

Als je anorexia hebt, bespreken we met jou wat jij nodig hebt om goed geholpen te worden. Samen kijken we welke behandeling het meest effectief en minst belastend is en of deze past bij de ernst van jouw problematiek. Je kunt bij ons terecht voor verschillende behandelingen. Deze variëren van eens per week een afspraak tot een deeltijdbehandeling of een opname.

Inhoud van de behandeling voor anorexia

Als het ambulant kan, dat wil zeggen één keer per week een afspraak bij onze polikliniek, gaan we daarmee van start (vanaf 16 jaar). Als er meerdere problemen spelen en je anorexia ernstig is, kijken we met jou of een deeltijdbehandeling beter past (vanaf 18 jaar). Dat betekent dat je meerdere dagen van de week in behandeling bent.
Wanneer je anorexia heel ernstig is en andere achterliggende problemen groot zijn, dan is een klinische behandeling nodig is. Je bent dan vijf dagen per week 24 uur per dag opgenomen en het weekend thuis (vanaf 17/18 jaar). Deze behandeling vindt plaats in onze Kliniek voor Eetstoornissen.

In elke behandeling voor een eetstoornis zit een aantal gemeenschappelijke uitgangspunten.

We gaan met jou aan de slag met het:

  • Normaliseren van je eetpatroon en gewicht.
  • Realistisch leren denken over gewicht en lichaamsvorm.
  • Stoppen met eetbuien, braken of laxeren.
  • Aanleren van een gezond bewegingspatroon.
  • Doorbreken van je isolement, geheimhouden van de eetstoornis en steun zoeken in je eigen omgeving.
  • Verbeteren van je negatieve lichaamsbeeld en zelfbeeld en het doorbreken van perfectionisme.
  • Herstellen en verbeteren van je sociale contacten en/of vaardigheden.

Omgaan met de eetstoornis

Voor een beperkte groep mensen kan het zijn dat het beter is te leren omgaan met de eetstoornis, omdat een leven zonder anorexia iets is wat je niet kunt en/of niet wilt. Ook daarvoor kun je ook bij ons terecht. Je wordt dan indien nodig tijdelijk opgenomen voor een zogenaamde boosteropname. Dit is een opname gedurende korte tijd, meestal zes weken, om er voor te zorgen dat je medische conditie verbetert en het patroon van je ongewenste eetgedrag wordt doorbroken.

Is deze behandeling van anorexia geschikt voor jou?

Als je anorexia hebt, ben je doodsbang om dik te worden. Ook al zit je ruimschoots beneden het gewicht dat voor jouw leeftijd en lengte normaal en gezond is. Al kun je je ribben tellen, toch voel je je abnormaal dik. Vermageren is een verslaving geworden. Het geeft je houvast. Een gevoel van controle. En het gevoel dat je ergens heel goed in bent. Met een ijzeren wil onderdruk je je honger. Eten doe je meestal volgens een dwangmatig patroon. Vaak moet je het eerst ‘verdienen’. Verder sport je wellicht ook vaak fanatiek. Zo probeer je het afvallen te versnellen.

Uitvluchten en trucs

Meestal besef je heel goed dat je omgeving het extreme lijnen afkeurt. Je omgeving probeert je aan het eten te krijgen. Daarom gebruik je allerlei uitvluchten en trucs. Je zegt dat je net gegeten hebt of gooit eten weg. Of je eet mee om de lieve vrede te bewaren, maar braakt het direct daarna weer uit.

Lichamelijke gevolgen

Door de ondervoeding staat je stofwisseling op een laag pitje. Je hebt het daardoor vaak koud, slaapt slecht, je kunt je moeilijk concentreren en slecht dingen onthouden. Je huid wordt slap, droog en schilferig en kan donsachtig behaard raken. Ook krijg je last van botafbraak, vochtophoping (oedeem) en spierzwakte. Op den duur kun je voedsel nauwelijks nog verteren, omdat je maag krimpt. Daardoor kunnen je steeds minder eten en word je snel misselijk.

Het behandelteam anorexia

Je kunt bij Lentis/PsyQ terecht voor behandelingen als je 16 jaar of ouder bent en anorexia hebt. Ons behandelprogramma is specialistisch. Dat betekent dat onze behandelaren zich voornamelijk met mensen met een eetstoornis bezighouden. Daardoor is er langdurige ervaring en deskundigheid aanwezig. Daarbij passen we die behandelmethoden toe die op basis van onderzoek het meest effectief zijn gebleken

Locaties anorexiabehandeling

De klinische behandeling, als je ernstig Anorexia hebt en opgenomen moet worden, is mogelijk bij onze kliniek in Groningen.

Voor de deeltijdbehandeling kun je terecht bij PsyQ Groningen.

Poliklinische behandeling van Anorexia vindt plaats bij onze poliklinieken en PsyQ-vestigingen:

 

Film ‘Door dik en dun’

In opdracht van Lentis/PsyQ is de film Door Dik en Dun gemaakt. In deze documentaire komen vier personages aan het woord. Ieder doet zich voor als een bepaalde eetstoornis. Op een originele manier kom je zo meer te weten over boulimia, anorexia en een eetbuistoornis. Bekijk de video op de pagina over onze Kliniek voor Eetstoornissen.

Praktische informatie over anorexiabehandeling