creative

Beeldende en dramatherapie

Bij beeldende therapie en dramatherapie wordt gebruik gemaakt van creatieve werkvormen (bijvoorbeeld tekenen of schilderen) en laagdrempelige werkvormen uit het improvisatietheater om meer inzicht te krijgen in eigen gevoelens, traumatische ervaringen te verwerken of nieuw gedrag aan te leren.

Inhoud van beeldende therapie en dramatherapie

Beeldende therapie

Bij beeldende therapie werk je met beeldende materialen, bijvoorbeeld tekenen of schilderen. Het daadwerkelijk ervaren, zowel fysiek (via de zintuigen) als emotioneel (via het gevoel) staat centraal. Bij beeldende therapie is het niet van belang in hoeverre het werk ‘mooi’ is. Het gaat veel meer over het proces van maken, de ervaring en vervolgens het reflecteren op het werk.

De therapie heeft als doel in contact te komen met je gevoelens en de mogelijkheid hier uiting aan te geven. Dit doe je door onder andere te experimenteren met materiaal en techniek. Deze therapie wordt ook ingezet om traumatische situaties te verkennen en behapbaar te maken. Het kan troost, rust, afleiding en inzicht brengen. Er wordt gewerkt met pastelkrijt, oliepastel, water/acrylverf, kleur/aquarel potloden, houtskool, ecoline en andere inkt, klei en speksteen.

Dramatherapie

In dramatherapie worden werkvormen ingezet om ontwikkelings-, verwerkings- en acceptatieprocessen op gang te brengen. Laagdrempelige werkvormen uit het improvisatietheater stimuleren om in actie te komen, impulsen te volgen, fouten te maken, expressie te geven aan diverse emoties en samen te werken. Binnen het kader van “doen alsof” kan geëxperimenteerd worden met nieuw en gezonder gedrag.

Beeldende therapie en dramatherapie worden zowel individueel als in een groepsverband gegeven.

Waar kan ik geholpen worden?

Praktische informatie over beeldende therapie en dramatherapie