Vrouw tegen achtergrond van flats en wegen

Chronisch vermoeidheidssyndroom: de behandeling

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve behandeling bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Na behandeling heb je minder last van vermoeidheid en beperkingen. Het doel is volledig te herstellen van de CVS. PsyQ/Lentis gebruikt deze gedragstherapie bij de behandeling van CVS. De behandelaars zijn getraind door het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid. De behandeling duurt ten minste een half jaar en bestaat gewoonlijk uit zestien therapiegesprekken.

Inhoud van de CVS-behandeling

In de behandeling van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt gekeken wat de factoren zijn die jouw vermoeidheid in stand houden. Dit om te leren deze factoren in gunstige zin te veranderen. Zoals je gedachten en gedragingen die met vermoeidheid verbonden zijn. Hiermee wordt bereikt dat je klachten verminderen en je je bezigheden weer kunt oppakken. Je bent dan niet meer chronisch moe en je kunt alle dingen doen die voor jou belangrijk zijn.
Cognitieve gedragstherapie (afgekort: CGT) is een effectieve behandeling bij CVS. Na behandeling heb je minder last van vermoeidheid en beperkingen. Het doel is dat je volledig herstelt van CVS. PsyQ/Lentis gebruikt deze gedragstherapie bij de behandeling van CVS. Onze behandelaars zijn getraind door het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid.
De behandeling duurt ten minste een half jaar en bestaat meestal uit zestien therapiegesprekken.
Het doel is dus jouw herstel. In het begin van de behandeling bepalen jij en je behandelaar samen hoe je persoonlijke doelen er concreet uitzien. Weer aan het werk kunnen valt hier meestal ook onder. Om je doelen te bereiken is veel inzet en zelfwerkzaamheid noodzakelijk. Het is niet gemakkelijk, maar velen hebben de behandeling afgerond en hebben goede resultaten bereikt.

Is de behandeling van CVS geschikt voor jou?

Als je denkt zelf chronisch vermoeid te zijn,  kan deze behandeling voor jou geschikt zijn. Chronische vermoeidheid is een lastig en vaak hardnekkig probleem dat niet snel uit zichzelf verdwijnt. Hulp inschakelen kan via de huisarts. Geef in dit gesprek aan dat je denkt aan chronische vermoeidheid.

Bij CVS is er in ieder geval sprake van de volgende kenmerken:

  • je bent ernstig vermoeid en dat gaat niet over na rust
  • je ervaart hierdoor veel beperkingen in je dagelijks leven
  • je vermoeidheid duurt ten minste zes maanden
  • je (huis)arts heeft geen lichamelijke oorzaak kunnen vinden voor de klachten

Behandelaren CVS

Bij Lentis/PsyQ werken behandelaren die speciaal zijn opgeleid om CVS te behandelen.

Waar kan ik geholpen worden?

Om voor iedereen passende zorg te bieden is Lentis onderverdeeld in meerdere zorggroepen en onderdelen. Er is namelijk veel verschil in de behandeling van kinderen, volwassenen en ouderen. Ook de zorgvraag is vaak erg verschillend. Deze behandeling is mogelijk bij:

Praktische informatie over de CVS-behandeling