nadenkende-man-bij-water

IPS (Individuele Plaatsing en Steun)

Wanneer je te maken hebt met een ernstige psychische aandoening kan IPS helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. Wanneer je in behandeling bent en aan het werk wilt kun je hiervoor begeleiding krijgen met de methode IPS. Dit traject helpt dan met werk zoeken, vinden en behouden. Ook wanneer je op het werk problemen hebt vanwege een psychische aandoening kun je van dit traject gebruik maken.

Het kan helpen door te blijven werken bij het herstel van een psychische aandoening. Werk brengt namelijk nieuwe ervaringen, financiële zekerheid, voldoening en sociale contacten met zich mee. Dit kan ondersteuning bieden voor structuur en routine in het dagelijks leven maar ook veel voor je eigenwaarde betekenen.

Waarom werkt IPS?

Dat is samen te vatten in de acht principes van Individuele Plaatsing en Steun:

 1. Regulier werk of opleiding is het doel
  Een gewone baan, waarop iedereen kan solliciteren, is bereikbaar voor mensen met een ernstige psychische aandoening.
 2. Niemand wordt uitgesloten
  Iedere werkzoekende met een ernstige psychische aandoening (ongeacht diagnose, ernst van de symptomen of beperking, opname) die de wens heeft om te gaan werken in een gewone baan, kan aan een IPS-traject deelnemen.
 3. Integratie van toeleiding naar werk (of opleiding) en zorg
  IPS-trajectbegeleiders nemen deel aan en stemmen af met de afdeling waar je in behandeling bent.
 4. Voorkeur van werkzoekende staat voorop
  Jij geeft aan wat je belangrijk vindt in werk of studie. Je eigen ervaring, kwaliteiten en voorkeuren wegen zwaar mee.
 5. Ondersteuning rond werk en inkomen
  Het kan zijn dat betaald werk gevolgen heeft voor je inkomen, uitkering of toeslagen. Je IPS-trajectbegeleider helpt je op weg.
 6. Snel zoeken, snel plaatsen
  Vaak hoef je geen training of werkervaring op te doen. Is dat wel zo, dan krijg je een training op de werk- of opleidingsplek.
 7. Baan(kans)ontwikkeling
  Je IPS-trajectbegeleider heeft goede contacten met werkgevers en opleidingen die mensen met een psychische aandoening willen aannemen. Hij of zij weet wat die werkgevers naar op zoek zijn en kan zo een goede match maken.
 8. Blijvende ondersteuning
  Ben je aan het werk of aan de studie, dan krijg je zolang als jij nodig vindt, ondersteuning van de IPS-trajectbegeleider. Dat geldt ook voor je werkgever of studie-instelling