vrouw leunt tegen boom

Hypnotherapie

Let op: deze pagina bevat informatie over hypnotherapie, maar Lentis en PsyQ bieden deze behandeling niet aan. 

Je eigen gevoelens, gedachten en herinneringen zijn niet altijd makkelijk te doorgronden. Waar komt die stress toch vandaan? Waarom voel jij je onzeker op je werk? Waarom durf je niet in een vliegtuig te stappen? Waarom lopen relaties toch altijd weer stuk? Waarom slaap je al weken niet goed?

Hypnotherapie is een methode om onder begeleiding van een therapeut meer inzicht te krijgen in jezelf. Wanneer je onder hypnose bent, is het mogelijk om je helemaal op jezelf te richten. Je daalt als het ware af in je onderbewustzijn om dichter bij jouw klachten en problemen als stress of onzekerheid te komen, om deze uiteindelijk op te kunnen lossen.

Wil jij graag weten wat hypnotherapie is en of deze behandeling jou mogelijk kan helpen? Op deze pagina lees je meer over hypnotherapie en de mogelijkheden om jouw psychische problemen te laten behandelen.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een erkende vorm van psychotherapie die ervoor zorgt dat jij door middel van hypnose in contact komt met je onderbewustzijn. Jouw behandelaar brengt je onder hypnose. Er bestaan verschillende technieken om iemand onder hypnose te brengen. Jouw therapeut probeert bijvoorbeeld bepaalde beelden bij jou op te roepen van rustgevende natuur of geeft aanwijzingen om je spieren helemaal te kunnen ontspannen.

Er bestaan veel vooroordelen over hypnotherapie. Misschien denk je wel dat je geheel bent overgeleverd aan je therapeut, die jou allerlei opdrachten kan laten uitvoeren. Dat komt echter alleen in tv-programma’s voor en zal in de behandelkamer nooit plaatsvinden. Bij hypnotherapie behoud je altijd de controle. Sterker nog, je leert meer controle te krijgen over je eigen gedachtes en gevoelens.

In de hypnotische toestand kun jij je eenvoudiger ontspannen en je volledig op jezelf richten. Dat maakt het mogelijk meer inzicht in je gevoelens, gedachten en herinneringen te krijgen. Op die manier kun je op zoek gaan naar de wortels van je psychische klachten, bijvoorbeeld waar jouw vliegangst vandaan komt. Het groeiende inzicht maakt het mogelijk om onder begeleiding van je therapeut de problemen te erkennen, te accepteren en hopelijk op te lossen. Het doel van de hypnotherapie is om je klachten te verminderen en beter om te leren gaan met de psychische klachten.

Hypnotherapie kan als losstaande behandeling worden toegepast, maar is ook effectief als ondersteuning bij andere vormen van psychotherapie, zoals EMDR, schematherapie of cognitieve gedragstherapie.

Inhoud hypnotherapie

De precieze inhoud van de hypnotherapie verschilt per persoon, omdat elk individu verschillend is. De behandelaar zal daarom meer over jouw achtergrond willen weten om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Wanneer je bijvoorbeeld angst hebt voor water of niet kunt zwemmen, zal hij of zij jou niet laten ontspannen door het beeld van een kabbelend beekje op te roepen.

Voor je aan de hypnotherapie begint, krijg je een uitgebreide voorlichting over de behandeling. Het is belangrijk dat je geen twijfels meer hebt en weet hoe hypnotherapie werkt voordat je onder hypnose wordt gebracht. De wijze waarop je in een hypnotische trance wordt gebracht zal per persoon verschillen. Je therapeut kan jou vervolgens bijvoorbeeld vragen naar bepaalde jeugdherinneringen, naar je gevoelens ten opzichte van bepaalde personen of gebeurtenissen of huidige angsten. Je leert onder begeleiding van je therapeut ook je gedachten of gevoelens onder woorden te brengen, te structureren en mogelijk te veranderen.

Het aantal sessies verschilt per persoon en ligt aan de soort klacht en de ernst van je klachten.

Let op: Lentis en PsyQ bieden deze behandeling niet aan.