Home Behandelingen Individuele Plaatsing en Steun (IPS)

Individuele Plaatsing en Steun (IPS)

Als je in behandeling bent bij Lentis en hulp wilt bij het vinden van (nieuw) betaald werk, kun je daarbij ondersteuning krijgen. Dat kan met een IPS-traject. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun.

Wat is IPS?

Uit onderzoek en de praktijk blijkt dat werken werkt. Werken biedt vrijheid en onafhankelijkheid, niet alleen financieel. Met werken breid je je (sociale) netwerk uit en vergroot je het gevoel van zelfrespect door bij te dragen aan de maatschappij. Werken kan helpen bij je herstel.  

Waar wordt IPS aangeboden?

Ben je in behandeling bij deze locaties dan kom je in veel gevallen in aanmerkingen voor IPS.

 1. Regulier werk of opleiding is het doel 
  Een gewone baan, waarop iedereen kan solliciteren, is bereikbaar voor mensen met een ernstige psychische aandoening. 
 2. Niemand wordt uitgesloten 
  Iedere werkzoekende met een ernstige psychische aandoening (ongeacht diagnose, ernst van de symptomen of beperking, opname) die de wens heeft om te gaan werken in een gewone baan, kan aan een IPS-traject deelnemen. 
 3. Integratie van toeleiding naar werk (of opleiding) en zorg 
  IPS-trajectbegeleiders nemen deel aan en stemmen af met de afdeling waar je in behandeling bent. 
 1. Voorkeur van werkzoekende staat voorop 
  Jij geeft aan wat je belangrijk vindt in werk of studie. Je eigen ervaring, kwaliteiten en voorkeuren wegen zwaar mee. 
 2. Ondersteuning rond werk en inkomen 
  Het kan zijn dat betaald werk gevolgen heeft voor je inkomen, uitkering of toeslagen. Je IPS-trajectbegeleider helpt je op weg. 
 3. Snel zoeken, snel plaatsen 
  Vaak hoef je geen training of werkervaring op te doen. Is dat wel zo, dan krijg je een training op de werk- of opleidingsplek. 
 4. Baan(kans)ontwikkeling 
  Je IPS-trajectbegeleider heeft goede contacten met werkgevers en opleidingen die mensen met een psychische aandoening willen aannemen. Hij of zij weet wat die werkgevers naar op zoek zijn en kan zo een goede match maken. 
 5. Blijvende ondersteuning 
  Ben je aan het werk of aan de studie, dan krijg je zolang als jij nodig vindt, ondersteuning van de IPS-trajectbegeleider. Dat geldt ook voor je werkgever of studie-instelling. 

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kan je contact opnemen met het secretariaat van IPS via het telefoonnummer 050-3612170. Neem ook eens een kijkje op de site van IPS.