Vrouw bij donkere lucht

Interpersoonlijke psychotherapie

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) is een behandeling die in het midden van de jaren ’70 speciaal voor de behandeling van depressies ontworpen is in de Verenigde Staten van Amerika. Inmiddels is IPT uitgegroeid tot een van de meest effectieve behandelmethoden bij lichte tot matige depressies.

Inhoud van Interpersoonlijke Psychotherapie

IPT gaat uit van de veronderstelling dat mensen andere mensen nodig hebben om zich goed te voelen. Depressie kan ontstaan als de relatie met belangrijke anderen ernstig verstoord wordt. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan het verlies van iemand die zeer dichtbij stond, zoals een partner of het verlies van een kind. Of het verlies van de mogelijkheden die bij een vorige levensfase horen, zoals bij de geboorte van een kind of het veranderen van baan. Maar ook een conflict met een belangrijke ander kan aanleiding zijn tot het ontstaan van een depressie.

Contacten en depressie

Tijdens de behandeling wordt samen met jou onderzocht hoe contacten met belangrijke anderen in jouw omgeving verlopen. Daarna kijken we hoe deze contacten bijdragen aan het ontstaan, of in stand houden van jouw depressieve klachten.

Voor wie is IPT bedoeld?

IPT is een effectieve behandeling als je last hebt van een lichte of matige depressie. Het doel van de behandeling is om weer vat op je leven te krijgen. Je onderzoekt met de behandelaar hoe jouw interpersoonlijke relaties invloed hebben op je stemming. En je ontdekt hoe je door anders te reageren zelf invloed kunt krijgen op je relaties en jouw stemming.

Locaties IPT

Voor IPT bij depressie kun je bij Lentis terecht bij onze PsyQ-vestiging bij jou in de buurt:

Praktische informatie over IPT