De afdeling Langdurige Rehabilitatie biedt een breed scala aan behandelingen.
Verpleegkundige behandeling en begeleiding
De behandeling op Langdurige Rehabilitatie wordt voor een belangrijk deel door de verpleegkundigen uitgevoerd. Zij leveren de dagelijkse zorg en begeleiding. Zij ondersteunen, daar waar nodig, de cliënten bij de zelfzorg, de zorg voor de leefomgeving, de medicatie en het vervullen van verschillende sociale rollen. De verpleegkundigen signaleren oplopende spanning en proberen escalatie te voorkomen. Zij helpen de cliënten bij het omgaan met symptomen, hebben oog en oor voor hun lijden, bemoedigen en geven hoop. Ze bevorderen een gezonde leefstijl, stimuleren gezonde voeding, stoppen met roken en meer bewegen. Ze signaleren (toename van)
psychiatrische en somatische problemen en zoeken naar oplossingen. De verpleegkundigen zijn geschoold in gedragstherapeutische technieken, rehabiliterende en herstelgerichte interventies, motiverende gespreksvoering, omgaan met verslaving om de behandeling en begeleiding van de cliënten effectief uit te kunnen voeren.
Omdat de cliënt in het dagelijks leven op Langdurige Rehabilitatie geconfronteerd wordt met een grote groep verschillende verpleegkundigen, functioneert één verpleegkundige als persoonlijk begeleider van de cliënt. Een goede werkrelatie tussen de verpleegkundige en de cliënt is van groot belang voor de kwaliteit van de zorg. De persoonlijk begeleider is de vertrouwenspersoon van de cliënt. Hij behartigt de belangen van de cliënt en komt op voor de cliënt. Indien nodig stelt hij echter ook grenzen aan het gedrag van de cliënt.
Psychologische behandeling en begeleiding
De psycholoog is de behandelcoördinator en hoofdbehandelaar van de cliënt. De psycholoog maakt het intakeverslag bij de start van de cliënt op Langdurige Rehabilitatie en stelt samen met de cliënt en zijn familie het behandelplan op. Het behandelplan wordt halfjaarlijks geëvalueerd, zoveel mogelijk samen met de cliënt en het streven is in ieder geval jaarlijks met de cliënt en zijn familie. De psycholoog stelt de indicatie voor behandeling op Langdurige Rehabilitatie en coacht de verpleegkundigen bij de uitvoering van het behandelplan. Het coachen van de verpleging is een kerntaak. Bij vertrek van de cliënt zorgt de psycholoog voor een zorgvuldige overdracht en ontslagbrief.
De psychologische behandeling is gericht op het ondersteunen van het herstel van de cliënt: omgaan met psychotische symptomen, uitbreiden van sociale en communicatieve vaardigheden, ervaren van en leren omgaan met emoties en lichamelijke sensaties, reflecteren op en accepteren van eigen verleden en dit verleden een plaats geven, geïnteresseerd raken en vertrouwen krijgen in eigen toekomst, leren zich te verplaatsen in de (binnen)wereld van de ander, omgaan met verslaving, rouwen om verlies van psychische en lichamelijke gezondheid, verwerken van of omgaan met vroegere traumatische ervaringen.
Psychiatrische behandeling en begeleiding
Psychiatrisch onderzoek en medicamenteuze behandeling is een belangrijk onderdeel in de behandeling van cliënten van de afdeling Langdurige Rehabilitatie. Bij veel van de cliënten is er naast psychiatrische- ook sprake van somatische problemen. De arts/psychiater draagt zorg voor adequate behandeling van zowel de psychiatrische als de somatische klachten.
Somatische behandeling
Op het terrein is een Medisch Centrum (MC). Eén van de verpleegkundig specialisten van het MC is, onder supervisie van een arts, verantwoordelijk voor de somatische zorg voor onze cliënten. De verpleegkundig specialist is laagdrempelig toegankelijk en komt regelmatig voor overleg naar de afdeling. Bij het
jaarlijkse Routine Outcome Monitoring (ROM) onderzoek vindt naast psychiatrische- ook somatische screening plaats. Bevindingen kunnen leiden tot verwijzing naar de verpleegkundig specialist. Via het MC vindt jaarlijkse somatische screening plaats. Bij chronische problemen zoals hypertensie en diabetes vindt regelmatige controle plaats.
Psychomotore Therapie (PMT)
PMT is het middels bewegen op gang brengen van veranderingsprocessen. Er kan sprake zijn van bewegingsactivering (zoals sport, oefening, conditietraining) gericht op verbetering van de algehele gezondheid (conditie, gewicht, algemeen welbevinden) of psychomotorische therapie die gericht is op het verbeteren
van het psychosociale functioneren en met als doel bijvoorbeeld stressregulatie, ontwikkelen interactievaardigheden, verbeteren van stemming of zelfbeeld. Op Langdurige Rehabilitatie is zowel individuele- als groeps-PMT mogelijk. De psychomotore therapeut speelt tevens een belangrijke rol bij het bevorderen
van een gezonde leefstijl en leefomgeving voor de cliënten en coacht de verpleging hierin.
Creatieve Therapie (CT)
CT probeert veranderingsprocessen bij cliënten op gang te brengen door middel van creatieve activiteiten zoals schilderen, drama, rollenspelen, enzovoort. Door het creatief bezig zijn kan gewerkt worden aan acceptatie van ziek zijn, vergroten van zelfvertrouwen en concentratie, oefenen met het aannemen van verschillende rollen en sociaal gedrag.
Activering & Reïntegratie (A&R)
A&R biedt vele verschillende dagactiviteiten. Het dagactiviteitencentrum ‘het Onderdâc’ biedt verschillende educatieve en (re)creatieve activiteiten, zoals koken, schilderen, een beautysalon en computercursussen, maar is tevens een ontmoetingsplek waar cliënten ook andere cliënten kunnen ontmoeten. Naast het dagactiviteitencentrum, biedt A&R diverse werkprojecten om arbeidsrehabilitatie te stimuleren. Cliënten kunnen terecht in het Grafisch Centrum of de Lijstenmakerij met een houtwerkplaats en een zeepfabriek. Op de Boomklever kunnen cliënten ervaring opdoen in de groenvoorziening en in de fietsenmakerij. Verder biedt A&R een zorgboerderij waar cliënten kunnen werken met planten, dieren, in de catering, het winkeltje of in de zomerperiode in de theeschenkerij. De boerderij, net buiten het terrein van Lentis gelegen, is inmiddels omringd door een nieuwe woonwijk, wat weer nieuwe mogelijkheden tot maatschappelijke re-integratie biedt.
Cliënten bij Langdurige Rehabilitatie worden zoveel mogelijk gestimuleerd gebruik te maken van faciliteiten binnen A&R. Activiteiten en werkprojecten zijn belangrijk voor het verkrijgen van een goede dagstructuur, ontdekken en oefenen van vaardigheden, opheffen van isolement en toename van zelfvertrouwen.
Geestelijke verzorging
De geestelijk verzorger kan, op verzoek van de cliënt, gesprekken met hem voeren over levensbeschouwelijke kwesties en zin- en betekenisgeving. De geestelijk verzorger organiseert en leidt een vrouwengroep op de afdeling. Doel van deze groep is cliënten te laten ontdekken wat hun waarde is en hoe zij waarde hebben gegeven aan hun leven door terug te kijken op hun leven. De geestelijk verzorger kan een cliënt die stervende is bijstaan en familie en medecliënten helpen bij wat zij meemaken in deze laatste levensfase. Indien gewenst kan de geestelijk verzorger de uitvaartdienst leiden.
Huishouding
Zowel het verpleegkundig team als de huishoudelijke dienst zorgen ervoor dat de kamers van de cliënten evenals de gemeenschappelijke ruimtes schoon, ordelijk, veilig en prettig zijn. Cliënten worden gemotiveerd naar eigen vermogen mee te helpen.