Home Behandelingen Psychotherapie

Psychotherapie

Wat is psychotherapie? 

Psychotherapie is een vorm van gesprekstherapie. Het doel is om je psychische klachten te verminderen of hier beter mee om te gaan. Door middel van gesprekken leer je om anders naar je problemen te kijken of lastige situaties anders aan te pakken. Het doel van psychotherapie is inzicht krijgen in jezelf en je bewust worden van de redenen achter belemmeringen in je doen en laten, je denken en voelen, je lichamelijke klachten of problemen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Er zijn verschillende behandelvormen binnen de psychotherapie. Cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie zijn voorbeelden van psychotherapie. De behandeling kan individueel, samen met je gezin of partner of in een groep plaatsvinden. Welke vorm bij jou past, hangt af van de klachten en problemen die je ervaart. Psychotherapie vraagt om veel zelfinzicht en moed om nare gevoelens te onderzoeken en aan te pakken. De behandelingen zijn kort als het kan en langer als dat nodig is. Bij sommige ernstige psychische problematiek is het belangrijkste effect van de behandeling na ongeveer een jaar behaalt.

Hoe volg je deze behandeling?

Een behandeling bij Lentis is altijd op maat. Het behandelplan stellen we samen met jou en (eventueel) je naasten op. Voor alle vormen van behandeling heb je een verwijzing nodig. Dit betekent dat je je als patiënt niet zelf bij Lentis kunt aanmelden. Bespreek je klachten eerst met je huisarts.

Wanneer wordt psychotherapie ingezet?

Psychotherapie kan een onderdeel van je behandelplan zijn als je bijvoorbeeld last hebt van angst-, stemmings– of persoonlijkheidsstoornissen. Je hoofdbehandelaar bepaalt samen met jou of deze therapie bij je past.