Sombere vrouw bij haven met boten

Slapen en nachtmerries: de behandeling

Als je last hebt van nachtmerries en slaapproblemen, dan kan je terecht bij onze groepsbehandeling ‘slapen en nachtmerries’. We werken hier aan twee doelen:

  • het verbeteren van je slaapkwaliteit
  • het verminderen van (de negatieve invloed) van je nachtmerries

Inhoud van de behandeling ‘slapen en nachtmerries’

In de groepsbehandeling ‘slapen en nachtmerries’ werken we elke week aan twee doelen:

  • We geven veel uitleg en advies over hoe je beter kunt slapen en welke gewoontes je daarvoor moet veranderen. Daarnaast vertelt een expert op het gebied van slaapproblemen hoe het slaapproces verstoord kan zijn en wat je kunt doen om deze problemen aan te pakken.
  • Door middel van verbeelding (oefeningen waarbij je je voorstellingsvermogen gebruikt) pak je je nachtmerries aan. Door intensief en dagelijks te oefenen met deze verbeeldingsopdrachten, is het mogelijk om een nachtmerrie te veranderen in een nieuwe droom die minder angst of andere nare gevoelens oproept. In de groep gaan we niet inhoudelijk in op je traumatische ervaringen en nachtmerries. In de zesde sessie wordt een introductie gegeven van psychodrama, een manier om de nieuwe dromen te oefenen. Vanaf deze sessie is het mogelijk om met behulp van deze methode extra te oefenen in aparte groepssessies.

Gezamenlijk en individueel

De groepsbijeenkomsten bestaan uit een gezamenlijk deel en een individueel deel. In het gezamenlijke deel krijg je informatie en wissel je ervaringen uit met je groepsgenoten. Het is belangrijk om te weten dat we in het gezamenlijke deel niet praten over de persoonlijke trauma’s; je privacy blijft dus gewaarborgd.

Tijdens het individuele gedeelte gaan we met je apart zitten en krijg je adviezen over slapen aan de hand van een slaapwaak-kalender. In het individuele gedeelte krijg je ook IRT (Imagery Rehearsal Therapy). Uit onderzoek blijkt dat je na IRT minder last hebt van nachtmerries en beter slaapt.

Het oefenen van opdrachten thuis en het invullen van vragenlijsten is een belangrijk onderdeel van de groep. Van jou wordt verwacht dat je de oefeningen thuis uitvoert en de vragenlijsten elke keer bijhoudt. Dit kan best wat tijd kosten en het is dus belangrijk om hier ook tijd voor vrij te maken. Het kost je al gauw een uur per dag.

Is deze behandeling geschikt voor jou?

Deze behandeling is geschikt voor je als als je last hebt van nachtmerries en slaapproblemen.

Locaties voor de behandeling ‘slapen en nachtmerries’

Deze groepsbehandeling is mogelijk bij PsyQ Groningen.

Praktische informatie

De groep vindt plaats bij Lentis in het PsyQ-gebouw, Hereweg 76 te Groningen in groepsruimte Monet. Je kunt plaatsnemen in de wachtruimte op de tweede etage. De groep komt acht keer wekelijks bij elkaar, behalve tijdens schoolvakanties, op donderdagmorgen van 10.30-12.15 uur. Na deze acht keer is er nog een terugkomsessie na ongeveer zes weken.

De precieze data ontvang je na aanmelding bij de intake.