Oudere vrouw kijkt naar beneden

Sociaal ritme therapie

Is bij jou onlangs de diagnose bipolaire stoornis gesteld? Heb je moeite om deze diagnose te accepteren? En voel je je instabiel? Dan kan het zijn dat Sociaal Ritme Therapie geschikt voor jou is. Sociaal Ritme Therapie is een kortdurende therapie voor mensen met een bipolaire stoornis. Tijdens deze therapie gaan we aan de slag om jouw sociale ritme in kaart te brengen. Het doel van deze therapie is het vinden van een voor jou passend ritme met als eindresultaat meer stabiliteit  in jouw stemmingen.

Een verstoring van jouw sociaal ritme kan ervoor zorgen dat jouw stemming ontregeld raakt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een (hypo) manie krijgen of een depressie.  Een vast sociaal ritme is zo extra belangrijk voor jou. Dit helpt het tegengaan van jouw stemmingswisselingen. We gaan hier samen mee aan de slag.

Bij Lentis werken ervaren en deskundige behandelaren die de Sociaal Ritme Therapie verzorgen. Je kunt terecht bij onze PSYQ Lentis locatie aan de Hereweg in Groningen.

Inhoud sociaal ritme therapie

Lentis biedt groepsbehandelingen Sociaal Ritme Therapie aan (SRT). Deze vorm van therapie wordt bij Lentis altijd gegeven in combinatie met Interpersoonlijke Psycho Therapie (IPT).  Deze vorm van therapie wordt IPSRT genoemd, een combinatie van beide afkortingen.

Tijdens het onderdeel Sociaal Ritme Therapie brengen we jouw sociaal ritme in kaart. Met sociaal ritme bedoelen we het patroon van jouw dagelijkse activiteiten. We kijken bijvoorbeeld naar wanneer je wakker wordt en gaat slapen, maar ook wanneer je ontspant, werkt of een (eerste) sociale afspraak hebt.

Tijdens onze therapie word je gevraagd om een soort dagboek bij te houden, zodat we samen jouw ritme goed kunnen inzien. Wanneer je bijvoorbeeld veel te veel slaapt, onregelmatig werkt, te druk bent of juist je verveelt kan dit grote gevolgen hebben voor jouw stemming.  Ook kunnen we jou vragen om je stemming gedurende de dag bij te houden.

Nadat we jouw sociaal ritme in kaart hebben gebracht, gaan we samen aan de slag om jouw sociaal ritme optimaal in balans te krijgen . Dit door bijvoorbeeld door vaste tijden af te spreken waarop je slaapt, opstaat, eet en werkt.  Het doel van de therapie is toe werken naar een stabiel ritme, om de kans op stemmingswisselingen en depressieve perioden te verkleinen.

De therapie bestaat uit 12 tot 16 sessies van 2 uur.

Interpersoonlijke therapie

Binnen dit onderdeel ligt de focus op het vergroten van de acceptatie van jouw bipolaire stoornis. Tijdens onze groepsbehandelingen bespreken we jouw ervaringen met het hebben van een bipolaire stoornis. Ook gaan we in op de betekenis en het effect van het hebben van deze psyschische aandoening. We bespreken de dagelijkse gevolgen van het hebben van een biopalaire diagnose. Zo gaan we gezamenlijk aan de slag om het accepteren van jouw bipolaire stoornis makkelijker te maken.

Is sociaal ritme therapie geschikt voor jou?

Sociaal Ritme therapie is geschikt voor je wanneer je aan onderstaande kenmerken voldoet:

  • Er is recentelijke een bipolaire stoornis bij je vastgesteld
  • Je hebt moeite om te accepteren dat je een bipolaire stoornis hebt
  • Je bent instabiel
  • Je zit niet midden in een ernstige manie of depressie.

Samen met je behandelaar bespreek je of Sociaal Ritme Therapie geschikt is voor jou.

Praktische informatie