Meisje in bos

Steadymood: stop terugval bij depressie

Maak jij je zorgen dat je het weer ‘alleen moet doen’ na je behandeling voor je depressie? En twijfel je of dat gaat lukken? Of wil je meer grip op je situatie na afloop van je behandeling? Dan zou het kunnen dat Steadymood iets voor jou is.

Terugval van depressie komt vaak voor. Als je vaker dan één keer een depressie hebt gehad, is de kans dat je terugvalt nog groter. Daarom is Lentis gestart met Steadymood. Het doel van Steadymood is om een terugval van jouw depressie te voorkomen. Wanneer dit niet lukt, proberen we ervoor te zorgen dat de terugval minder diep is.

In deze video wordt alvast uitgelegd wat je van het programma kunt verwachten. Meer weten? Hieronder vind je meer informatie over Steadymood.

Hoe werkt Steadymood?

Steadymood is geen vorm van therapie, maar een online feedbackprogramma waarin jij maandelijks bijhoudt hoe het met je gaat. Zo kan je vroegtijdig signaleren wanneer je een terugval dreigt te krijgen. Bij de start van het programma heb jij een persoonlijk plan gemaakt, met daarin maatregelen die je kan nemen wanneer je weer last krijgt van depressieve gevoelens. Zo hou je meer grip op de situatie. Ook kun je contact opnemen met je terugvalcoach, die wij vanuit dit programma bieden.

Eigen inzet en verantwoordelijkheid

Jouw eigen inzet is van groot belang binnen dit programma. Steadymood kan je alleen helpen wanneer je zelf online aan de slag gaat. Het is de bedoeling dat je een persoonlijk plan maakt en maandelijks de depressie test doet om te monitoren hoe het met je gaat. Je krijgt hierop feedback van je terugvalcoach.

Jouw coach is er om feedback te geven, je vaardigheden aan te leren en kennis over depressies met je te delen. Maar omdat het een online programma is, heeft je coach niet altijd zicht op hoe het precies met je gaat. Wanneer het niet goed met je gaat, is het daarom van belang dit te melden aan je terugvalcoach. We zijn er voor je.

Je coach kan je ook helpen met contact opnemen met je huisarts. Ook kan je zelf direct contact opnemen met je huisarts. Hoe eerder je ingrijpt bij een terugval, hoe beter.

Onderzoek

Om Steadymood te blijven verbeteren en meer inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op een terugval, willen wij (onderzoekers bij Lentis) jouw gegevens graag gebruiken voor onderzoek. Je beslist zelf of je hier aan mee wil doen. Je kan je deelname aan het onderzoek ook ieder moment stoppen.

Wanneer je meedoet aan het onderzoek gebruiken wij in ieder geval jouw online gegevens voor onze evaluatie. Daarnaast word je (wanneer je daar toestemming voor geeft) één keer per jaar gebeld met vragenlijst, dit om te monitoren of je een terugval hebt gehad. Hiervoor kun je wel of geen toestemming geven op het toestemmingsformulier.

Tot slot zouden we graag jouw medisch dossier inzien. We kijken hierbij naar jouw het verloop van jouw depressie en de behandelduur. Deze gegevens helpen ons inzicht te krijgen op jouw kans op een terugval. Op het toestemmingsformulier kun je aangeven of je hier toestemming voor geeft. Zodra je stopt met Steadymood, stop ook je deelname aan het onderzoek.

Bij vragen over het onderzoek bij Steadymood kunt je contact opnemen met de onderzoekers: Sanne Booij of Christien Slofstra,
Tel. 050 5223743

Praktische informatie

Wil jij jezelf, met onze hulp, blijven monitoren na je depressie om een terugval te voorkomen? Dan kun jij je hier gratis aanmelden voor Steadymood.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via www.steadymood.nl Hier vind je onder “aanmelden” een formulier dat je moet downloaden, invullen en naar ons opsturen. Dit kost misschien even wat tijd, maar wij denken echt dat dit programma je zal gaan helpen.

Vragen

Bij vragen over Steadymood kunt je altijd contact opnemen met de terugvalcoach of Anton Roerdink en Jakob de Boer via steadymood@lentis.nl
Telefoon 050 5223135

 

 

Verwerking persoonsgegevens

Wanneer je deelneemt aan Steadymood is het nodig dat jouw terugvalcoach de gegevens die jij invult in het programma kan inzien. Deze zijn nodig om jou feedback te geven. Alleen jij en je terugvalcoach hebben toegang tot jouw gegevens.

De website waarop je inlogt is beveiligd en voldoet aan de richtlijnen zoals vermeld in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Als je geen toestemming geeft voor het inzien van je gegevens door de terugvalcoach, kan je niet meedoen aan Steadymood. Wij hebben deze gegevens nodig om jou te kunnen helpen.

Feedback