Tijdens de vaardigheidstraining leer je stap voor stap meer grip te krijgen op je emoties. Je volgt de cursus in groepsverband. Daarnaast heb je doorgaans ook een individuele, vaste behandelaar.
Voorlichting
Je krijgt meer informatie over het reguleren van emoties en de problemen die kunnen ontstaan wanneer jij moeite hebt om je emoties te controleren.
Emotie Regulatie Vaardigheden
Met je behandelaar ga je na in welke situaties jouw emoties hoog oplopen en hoe jij daarop reageert. Thuis ga je hier ook mee aan de slag. Je leert jouw oplopende emoties, gedachten en gedrag te herkennen en te beschrijven. Wanneer ontplofte je van boosheid en wat deed je toen? Waarom werd je overmeesterd door verdriet? Hoe ging je daarmee om? Op die manier krijg je meer inzicht in jouw gevoelens, negatieve gedachtenpatronen en gedrag. Zo leer je jouw gevoelens ook onder woorden te brengen. Het kan dan eenvoudiger worden om met vrienden en familie over jouw probleem te praten.
Je leert tijdens de training onder meer vaardigheden om tijdens oplopende emoties te ontspannen. Het streven is om afstand te nemen van gedachten die jouw gevoelens en gedrag negatief beïnvloeden. De negatieve gedachten leer je tijdens de training zo mogelijk te vervangen door neutrale of positieve gedachten. Je probeert zicht te krijgen op je eigen gevoelige snaren en patronen.
Regelmatig leefpatroon
Tijdens de training wordt ook aandacht besteed aan een regelmatig leefpatroon met gezond eten, sport, ontspanning en voldoende slaap. Door meer evenwicht in je leven te creëren, kun jij beter omgaan met heftige, oplopende emoties.
Emotiehanteringsplan en steungroep
Je stelt een persoonlijk plan op waarin je beschrijft in welke situaties en op welke manier jij de geleerde vaardigheden kunt inzetten om oplopende emoties de baas te blijven. Jouw familie, partner en/of andere naasten worden -in overleg- bij de VERS betrokken. Zij vormen een steungroep. Zij kunnen je ondersteunen en zijn tegelijkertijd op de hoogte van de inhoud van de training.
Uiteindelijk is het doel dat je inzicht krijgt in het verband tussen jouw emoties, gedachten en gedrag en hierop leert inspelen om een emotionele uitbarsting te voorkomen. Kortom, je leert om in probleemsituaties het heft in eigen hand te nemen.
VERS I en VERS II
De VERS I is de basistraining. Het gaat om een wekelijkse training die 18 -20 keer plaatsvindt. Een bijeenkomst duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Tijdens de VERS II worden de vaardigheden verdiept die jij in VERS I hebt geleerd. Met je behandelaar bespreek je of een vervolgtraining jou kan helpen.
De VERS is vaak een aanvullende therapie op je huidige behandeling of een behandeling die je al hebt afgesloten.
De cursus VERS is wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden.