Martin Sitalsing

Martin Sitalsing is voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentis. Hij is graag maatschappelijk actief en zoekt ook in zijn werk steeds naar de maatschappelijke verbinding.

Veiligheid en zorgzaamheid gaan goed samen

Ik ben blij dat we zo vlak voor Kerst een convenant getekend hebben met de Groninger gemeenten en de politie om tot een menswaardige opvang voor personen met verward gedrag te komen. De politie stopt per 1 januari komend jaar met het opsluiten van verwarde personen in een politiecel. Zeker als daar geen strafrechtelijke aanleiding voor is.

Met de ervaring uit mijn politietijd weet ik dat dit geen menswaardige optie is. Maar ja, je moest wat. Want er was geen plek waar je met deze mensen naar toe kon en in de buurt leverde dat te veel gedoe op. Dus hup, in de boeien, achter in de politieauto en mee naar het bureau om tevergeefs pogingen te doen een adequate oplossing te vinden. Dat lukte in 99% van de gevallen niet waardoor mensen al gauw een nachtje in de cel bleven. Dit alles leidde ondertussen veelal tot escalatie.

Verwarring alom

Handboeien, een politieauto, een strenge politieblik en een kille cel waren niet bepaald een garantie voor succes bij de aanpak van verwarde personen. De politieprocedures en vaardigheden zijn er immers niet op gericht in voldoende mate te de-escaleren in een dergelijk geval. De persoon werd als gevaarlijk betiteld en er kwam een vraag voor een IBS. Psychiater en burgemeester inmiddels uit bed gebeld. Enfin, we kennen het riedeltje en de gevolgen daarvan. Als je niet verward was, werd je dat nu zeker. Politiemensen waren ook in verwarring, want er bleek geen grond voor een IBS.

Menswaardige oplossingen

Ik ben blij dat ik nu in de organisatie werk, waar we de kennis en expertise hebben om te voorkomen dat het zover komt. Dat we onze zorgzaamheid kunnen inzetten voor mensen die het om wat voor reden dan ook even niet zien zitten, die zich uit onmacht onaangepast gedragen en waar de veiligheid of de openbare orde in het geding is.

Met de inrichting van een beoordelingskamer aan de Hereweg in Groningen zijn we straks beschikbaar om te beoordelen welke zorg er nodig is. Met een analyse op basis van onze expertise gaan we op zoek naar een menswaardige oplossing voor mensen die in zo’n  situatie terecht komen.

Niet loslaten

Natuurlijk laat de politie niet los als er sprake is van een onveilige situatie. Als het vervolg bij ons ligt dan kunnen we van de beoordelingskamer overgaan gaan naar een passende behandelsetting. Als blijkt dat dat niet nodig is, dan kunnen mensen weer terugvallen op hun eigen (zorg)netwerk. Dat is natuurlijk het mooiste, maar als dat niet lukt, dan zal een regisseur vanuit de gemeente zorgen voor een zorgzaam alternatief.

Dat vraagt om stevige wil om samen te werken voor alle partijen. Durven om net buiten de kaders van je eigen organisatie te kijken en in de “overlapmomenten” niet los te laten. Op die manier kunnen wij vanuit een zorgzaam perspectief een bijdrage leveren aan de veiligheid. Tsja, dan kunnen veiligheid en zorgzaamheid prima hand in hand gaan. Is dat geen mooie kerstgedachte?

Martin Sitalsing

Martin Sitalsing is voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentis. Hij is graag maatschappelijk actief en zoekt ook in zijn werk steeds naar de maatschappelijke verbinding.

2 reacties

  1. Anita Slof schreef:

    Mooi en menswaardig .zorg bieden in hun eigen omgeving
    Kost iets meer tijd maar zeker meer kwaliteit .

  2. Anita Elling schreef:

    Prachtige ontwikkeling..

    Succes !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.