Martin Sitalsing

Martin Sitalsing is voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentis. Hij is graag maatschappelijk actief en zoekt ook in zijn werk steeds naar de maatschappelijke verbinding.

Crisisbeoordelingslocatie – de Groningse aanpak

Hoe staat het eigenlijk met de opvang van verwarde personen? Onno Hoes, voorzitter van het schakelteam dat zich hiermee bezighoudt, is ‘niet optimistisch’ over de voortgang. De ondersteuning en opvang van mensen met verward gedrag blijft in het hele land een probleem. De urgentie ebt weg en er moet nog veel gebeuren, aldus Hoes. Hoe staat het in Groningen?

Maatwerk

Het is niet zo gek dat er niet een specifieke urgentie is, want we hebben met de term “Verwarde Personen” een nieuwe categorie geïntroduceerd op een ondefinieerbare doelgroep. Met het risico dat er weer allerlei systemen en protocollen op losgelaten worden. Waar we behoefte aan hebben is een gepersonaliseerde aanpak die zich kenmerkt door een grote mate van diversiteit; maatwerk dat recht doet aan de veiligheid van de patiënt en van de omgeving. Daar past niet een sluitende aanpak bij.

Wildgroei

Daarnaast zien we dat er een wildgroei aan aanpakken, opleidingen, conferenties, vervoersmogelijkheden en opvangplaatsen komt, die zijn weerga niet kent. En voor je het weet wordt deze nieuwe markt weer iets exclusief waarmee we mensen eerder excluderen in plaats van onderdeel te laten zijn van onze samenleving. Er ontstaat een hele nieuwe industrie rond het thema Verwarde Personen, die alleen maar belang heeft bij het problematiseren.

Nuchter Groningen

In Groningen hebben we het wat nuchterder aangepakt. We zijn kennelijk te bescheiden geweest in wat we hier in Groningen hebben gerealiseerd zonder dikke beleidsnotities en veel tamtam. Vanaf april van dit jaar hebben wij 320 personen op onze Crisisbeoordelingslocatie (CBL) gehad waarvan 30% bij de politie vandaan kwam. Die zijn zeer content met het feit dat ze weten waar ze in onze provincie terecht kunnen met mensen met verward gedrag als er geen aanleiding is om het strafrechtelijk aan te pakken. Content over het feit dat GGZ-professionals gemiddeld in 1,5 uur een beoordeling kunnen doen om een adequaat vervolg in te zetten voor deze personen die binnenkwamen op ons CBL. Als het even kan, een vervolg op maat. Daarvan gaat overigens 60% weer terug naar huis en is het zaak goed de omgeving te betrekken bij de ondersteuning.

Enorme stap

Het lijkt heel eenvoudig, maar we hebben hier een enorme stap gezet in onze verantwoordelijkheid en rol in het veiligheidsdomein. Niet alleen voor de personen die binnenkomen in ons CBL, maar ook naar de samenleving en onze netwerkpartners. Daarnaast hebben we ook ten aanzien van de vroeg-signalering een stap gezet, door een verpleegkundige te koppelen aan een politieagent. Samen beoordelen ze de niet-spoedeisende meldingen en gaan ook langs om te beoordelen welke vorm van ondersteuning passend is ter voorkoming van een crisis in een later stadium. En mocht het dan toch niet lukken proberen we met onze Intensive Home Treatment (IHT) zoveel mogelijk in de lokale context van de mensen tot een oplossing te komen.

Kortom, er gebeurt veel wat niet direct binnen een kader past, maar wel recht doet aan de mens en zijn verhaal. Daar kunnen we trots op zijn!

Martin Sitalsing

Martin Sitalsing is voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentis. Hij is graag maatschappelijk actief en zoekt ook in zijn werk steeds naar de maatschappelijke verbinding.

12 reacties

 1. Bezorgde verpleegkundige schreef:

  Helaas moet er voor de IHT een kliniek gesloten worden. Klinieken die nu de opvang doen van de genoemde verwarde mensen.
  Dit sluiten maakt dat er meer verwarde mensen op straat komen. Iets wat het IHT niet op kan pakken.
  Kortom mooi verhaal maar met een hele hoge prijs!

 2. Michiel van den Oever schreef:

  Beste bezorgde verpleegkundige,

  De aanname die je hier doet is echt onjuist. Er moet niet een kliniek gesloten worden voor de IHT. Er wordt een kliniek gesloten omdat Lentis structureel 20 bedden niet bezet heeft gehad afgelopen jaar. Er komen dus ook niet meer verwarde mensen op straat.

  Voor wat betreft het IHT: de verwachting is dat juist door initiatieven als de CBL het in opvangen van mensen met psychiatrische problemen sneller en kwalitatief beter gaat, waardoor we hopelijk ook al kunnen gaan ingrijpen voordat het echt misgaat (en dus ook klinische opnames kunnen voorkomen).

  Verder is het zo dat lang niet alle personen met verward gedrag psychiatrische problemen hebben. Ook dat zien we soms terug in de klinieken. Het is zaak om in die gevallen te gaan kijken naar andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld time-out-voorzieningen in de wijk.

  Mocht je meer willen weten, neem van vooral contact met me op: mijn nummer staat op Lentisnet bij Wie is wie, of mail me op : mrh.vandenoever@lentis.nl

 3. Jabi Jaberi schreef:

  Geachte heer Sitalsing,
  Omdat ik geen telefoon en email van u hebt, plaats ik mijn verzoek op de reactie gedeelte van uw weblog. Ik ben de enige allochtone-van-niet-westerse-afkomst toeschouwers bij de bijeenkomst in vergaderzaal van gemeente Groningen. De andere allochtonen waren sprekers en mensen die iets bereikten hadden in deze prachtige gemeente.

  Mijn vraag aan u is waarom wordt mij ( als persoon ) zo moeilijk gemaakt om een dagbesteding te hebben ? Betaalde werk moet ik op mijn buik schrijven, of in muzikaal termen te schrijven, moet ik ernaar fluiten. Vrijwilligers werk is ook begrensd aan Mamamini en andere voor mij geest verruimende bezigheden.
  Uw oogappel 🙂 met de milieu box idee zou mij voor het einde van jaar (2017) terugbellen, “want in zijn eigen woorden “als alles gaat draaien” dan gaan we gespreken voeren.
  Ik hoop dat u mij helpt duidelijkheid krijgen over het wolk die boven mijn hoofd zweeft en laat de genezende werking van Zon die een productieve dag besteding is, aan mijn leven niet schijnen.

  Have a nice day,

  • Jannie Strijk schreef:

   Dag meneer Jaberi, We hebben u een persoonlijke mail met een aantal vragen gestuurd om beter te kunnen reageren. Zodra we uw reactie ontvangen, hoort u van ons.

 4. Johannes schreef:

  Martin Sitalsing is voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentis. 8-12-2018

  Hoe kan ik u persoonlijk bereiken voor een gesprek ?
  een psychiater van Lentis heeft voor een gesprek van 30 minuten bij mijn verzekeraar een rekening ingedient van 1700 euro. Dat is m.i. fraude. Deze man fantaseert er wat op los in zijn brief met diagnoses en stuurt die naar mijn huisarts met 2 stempels. Ik heb deze kwakker Eric Van de B. nooit meer gesproken, hij was daartoe niet bereid. Nadat ik de NZA hierover gemailt heb, heeft Lentis na een jaar 800 euro terugbetaald aan mijn verzekeraar. Echter de kwakker werkt nog steeds bij Lentis. Bent u bereid met mij in gesprek te gaan over fraude, upcoding en hoe makkelijk je in een half uur gestigmatiseerd word zonder dat er psychodiagnostiek is gedaan? Op een reactie van een anonieme medewerker zit ik niet te wachten. Ik wil met u en evt. andere leden van de Raad van Bestuur Lentis in gesprek gaan over fraude, upcoding, kwakzalver Eric van de B. mvr gr Johan

  • Anonuem schreef:

   Oh nou Johan.Heel herkenbaar dit.Ik ben een ex client van Lentis en liegen frauderen en stigmatiseren zodat je nergens meer gehoord word kunnen ze als de beste.Niet alleen immoreel maar ook gevaarlijk!!Gevaarlijke oneerlijke psychiaters werken daar .Narcisten pur sang.

 5. Anonuem schreef:

  Oh nou Johan.Heel herkenbaar dit.Ik ben een ex client van Lentis en liegen frauderen en stigmatiseren zodat je nergens meer gehoord word kunnen ze als de beste.Niet alleen immoreel maar ook gevaarlijk!!Gevaarlijke oneerlijke psychiaters werken daar .Narcisten pur sang.

 6. Anonuem schreef:

  En Johan..ze zorgen er met man en macht voor dat je niemand te spreken krijgt..geen behandelaren..al helemaal geen bestuur..het is 1 groot frauduleus Bastion bij Lentis.Ik kom niet verder dan een secretaresse die zegt “Er is een regel dat nergens over wordt gepraat” Dat is het “beleid” daar.Dat ze clienten oneindig schaden daarmee zal Lentis verder een worst wezen.

 7. Anoniem schreef:

  1 of 2 psychiaters van autismeteam Groningen zijn er verantwoordelijk voor dat al sinds eind 2015 mij opzettelijk medische hulp word onthouden.Suicidaal en in crisis toen door autisme team Groningen aan de kant gezet en daarna heeft een arts van daar alle noordelijke ggz instellingen aangeschreven neem deze persoon niet aan want die is te complex.Terechtgekomen bij de poh ggz..zware psychiatrische medicatie krijg ik al jaren gewoon elke week via de apotheek..een psychiater krijgen lukt door toedoen van atn niet meer.Ik zou ze ook niet meer durven te vertrouwen.Iemand die ook in de zorg werkt die zei dat dit een sterke zaak zou zijn voor het medisch Tuchtcollege..zeker ook gezien het dossier..Maar erg fijn is dat voor hun als een (ex) client zo kwetsbaar is dat die dat niet aan kan.Toch is atn nog steeds verantwoordelijk voor de zaak zoals die nu is.Zo ontzettend immoreel en in tegenspraak met de Artsen Eed.

 8. Anoniem schreef:

  Psychiater Kit van Mechelen schreef in een mail naar autismeteam Hoogeveen dat zij mij niet aan moesten nemen en mij weg moesten sturen als ik hun belde voor hulp(al mijn hulp werd van het ene op het andere moment gestopt midden in een suicidale crisis..ik had ook geen psychiater meer!door atn Groningen..)Toen Kit van Mechelen vernam dat ik na het weekend niet wederom voor hulp gebeld had naar autisme team Hoogeveen lachte Kit van Mechelen daarom in mijn dossier.Zwart op wit.Zij schreef “ik heb gehoord dat mevr nog niet weer heeft gebeld om hulp,mooi zo!!En daarachter schreef Kit van Mechelen letterlijk een knipogende Smiley.Walgelijk.En dat is dan “arts” Ik heb overal bewijzen van zwart op wit in mijn dossier.Ze schrijven op een immorele,neerbuigende manier over clienten.Ik las in mijn dossier grappen over mij (denk eens goed na wat dat met iemand doet)en er werd zelfs gelachen over mijn suicidaliteit..ook met een smiley van Autisme Team Groningen erachter.En wat doet dit alles met een persoon?Je gaat er volledig kapot aan.

 9. Eenzaam. schreef:

  Martin Sitalsing doet helaas NIETS aan de misstanden bij Lentis/autismeteam Groningen!De leugen regeerd!!

 10. T. Huisman schreef:

  Heb wel eens vaker gehoord dat er psychiaters zijn die afzonderlijk van elkaar een verschillende diagnose geven. Dan meestal die klassiekers die een mediahype zijn geworden en in korte tijd populair zijn geworden. Als er een huishouding of een gezin ontlast wil worden en met de rug tegen de muur staat dan lijken ze nergens te zijn. Er zijn meer mensen met een complexe zorgvraag en de wachtlijst is te lang voor deze mensen. Het kan zijn dat men later een juiste diagnose krijgt.Ook slachtoffers van geweld worden verkeerd gezien maar hebben een trauma of stockholmsyndroom en zijn soms een deel van hun identiteit kwijtgeraakt en sommigen geven dan op depressieve klachten klinische depressie en afhankelijke persoonlijkheidsstoornis maar kijken niet wat daar achter zit of wat de oorzaak is. Zoals narcistisch misbruik in een relatie wordt ook niet altijd zo snel ontdekt. Sommigen hebben hier bij soms of te vaak een verkeerde diagnose gekregen en zijn dan al jaren in therapie en zijn van de regen in de drup gekomen en ervoeren een basaal gevoel van leegte. Het is alsof je met een kat en muisspel te maken hebt, Ongelijke machtsverhoudingen en te globale kennis en specifieke kennis. Iemand met een brede blik. Ik heb veel gehad aan ervaringsdeskundigen en dat kan je redding zijn dat je iemand treft die het net weet wat de oorzaak van de klachten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback