Anne Gietema

Anne Gietema is geestelijk verzorger bij Lentis. Hij werkt in de verpleeghuizen in Zuidlaren, Eelde, Norg en Groningen. Daarnaast is hij verbonden aan enkele GGZ-locaties voor langdurige zorg en aan de opname-afdeling voor ouderen.

Dilemma’s in de Ouderenzorg

Mevrouw Gorter is een vrouw die je niet gemakkelijk over het hoofd ziet. Ze heeft van die felle kraalogen, waarmee ze alles in zich opneemt. Eerder was ze de eerste vrouw in een directie van een fabriek. Nu woont ze in het verzorgingshuis, samen met haar man. Sinds een jaar of wat is haar man in de wereld van de dementie terecht gekomen.

Meestal tref ik hem aan op de bank, een beetje glazig voor zich uit starend. Mevrouw Gorter leest nog immer het Financieel Dagblad en vertelt me graag wat er allemaal mis is in de wereld. Soms wil meneer Gorter nog wel eens iets te berde brengen, maar zij snoert hem vrij resoluut de mond. ‘Hij kraamt alleen maar onzin uit’, weet ze me te melden. Ze zegt overigens wel dat het erg jammer is dat haar man dement is en dat er zo weinig meer met hem valt uit te wisselen. De verzorgenden komen nogal eens met knikkende knieën de kamer van de familie Gorter binnen. Mevrouw weet haarfijn te vertellen wat ze moeten doen en doorgaans heeft ze ook een rijtje met missers voorhanden. ‘Die zuster gisteravond kon er helemaal niks van. Ik hoop dat jij er meer verstand van hebt’.

Kortgeleden is er een probleem ontstaan. De verzorgenden vinden dat meneer Gorter beter af zou zijn op een afdeling voor dementerende ouderen. Daar krijgt hij meer aandacht en wordt hij wat vriendelijker bejegend. En –eerlijk is eerlijk- ze denken dat hij ook beter af is zonder de commando’s van mevrouw Gorter. De teamleider gaat langs om dit met mevrouw om dit te bespreken. Deze maakt meteen korte metten: ‘Als jullie ons uit elkaar halen, bel ik meteen mijn advocaat’.

Het dilemma was helder en er werd meteen flink over gepraat: moeten we nu doorpakken of moeten we gehoor geven aan mevrouw Gorter? Iemand zei: ‘Als ze hem slaat, dan vind ik dat wel een grens’. Maar een andere verzorgende vond dat we niet in dit huwelijk hoorden te stoken. Wat nu?

Voor zover ik dat kan overzien, zijn er in de ouderenzorg veel dilemma’s. Dat wil zeggen: situaties waar je niet meteen weet wat je moet doen. Of wat je moet laten. Ouderenzorg is vaak een weg zien te vinden tussen goed en minder goed. Je wilt graag honderd procent goed doen, maar ja, hoe doe je dat als de neergang van het leven in gang gezet is?

Ik noem enkele vragen die nogal eens op tafel liggen: Mag iemand alleen met begeleiding lopen of geef je toch wat meer vrijheid met de kans op een nare val? Moet iemand wekelijks douchen of kan het ook bij de wasbak? En kan dat laatste ook als er een ongelukje is met de ontlasting? En hoe zorg je dat de familie tevreden blijft? Haal je een moeder uit bed omdat de familie dat eist of laat je haar liggen omdat dat beter is? Enzovoorts. Wie goed kijkt ziet dat zorgen voor oudere kwetsbare mensen vol zit met dilemma’s en ingewikkeldheden. Als je dat alleen maar wat op je gevoel denkt te doen, krijg je snel ongelukken. De echte kunst is om mevrouw Gorter te vriend te houden en tegelijk goede zorg aan meneer Gorter te bieden. Dat kan alleen als je met elkaar nadenkt over zo’n dilemma en ja, dat kost even tijd. Binnen Dignis nemen we overigens steeds vaker even die tijd.

 

Anne Gietema

Anne Gietema is geestelijk verzorger bij Lentis. Hij werkt in de verpleeghuizen in Zuidlaren, Eelde, Norg en Groningen. Daarnaast is hij verbonden aan enkele GGZ-locaties voor langdurige zorg en aan de opname-afdeling voor ouderen.

3 reacties

 1. Wout schreef:

  Mooi en concreet voorbeeld van een ethisch dilemma, waarbij velen betrokken zijn en een eigen perspectief zullen hebben op de vraag wat te doen. En niets doen hierin is ook een keuze. Wat is tijd voor moreel beraad in de ouderenzorg toch noodzakelijk!

 2. Fberkenbos schreef:

  Ik vind dat er een grote verandering moet komen binnen de ouderenzorg. Je moet empathie kunnen tonen. Voor bejaarde is aandacht geven of krijgen wel belangrijk. Tegenwoordig ontbreekt empathie bij veel mensen in de zorg.

 3. Reinolt Mulder schreef:

  Dag Anne,
  Het is een tijd geleden dat we elkaar gesproken hebben, ik ken je nog vanuit de :”de Wiekslag” tijd.
  Ik zag je artikel in eigentijd. Hoewel ik nog 4 jaar mag werken zoek ik alvast wat klussen na mijn werkbare tijd. Het mentor schap is iets wat me interesse heeft. Kun je er wat meer informatie over even.
  Groeten
  Reinolt Mulder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.