Anne Gietema

Anne Gietema is geestelijk verzorger bij Lentis. Hij werkt in de verpleeghuizen in Zuidlaren, Eelde, Norg en Groningen. Daarnaast is hij verbonden aan enkele GGZ-locaties voor langdurige zorg en aan de opname-afdeling voor ouderen.

Geen leuke depressie

Zelden las ik zulke leuke en rake dingen over een depressie dan in het prachtige boekje van Marijke Groot. Ik volg haar op Twitter en ook daar raakt ze haar volgers zo nu en dan door haar opmerkingen. Ze schrijft over hele nare dingen, zoals de dreiging van een opname of de triestheid van een depressie. Maar ze doet dat vaak met een kwinkslag waardoor ze je extra aan het denken zet.
Een voorbeeld:
Ik vertel de buren dat ik somber was
en nergens meer van genoot
want dat klinkt, zo op straat,
wat gezelliger dan:
‘Ik wilde alleen nog maar dood’.

De titel verwijst ook meteen naar die dubbelheid waarmee ze zichzelf op de been weet te houden: Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie. In haar teksten zit vaak enige zelfspot. Tegelijk laat ze op een heel open manier zien wat er in haar omgaat als ze in een depressie zit.

Als je een paar uur huilt, dan kan je later op de dag wat last krijgen van oogdroogheid en dat is vervelend als je lenzen draagt.
Heb ik even voor jullie getest.
Graag gedaan.

Haarscherp tekent ze ook de reacties van de omgeving op haar depressie.
Mensen die tegen depressieve mensen zeggen dat het leven een feest is, maar dat je wel zelf de slingers moet ophangen.
Die mag je slaan.

U begrijpt het al: ik maak graag reclame voor dit mooie en ergens ook ontroerende boekje.
Naast allerlei gedichten staan er ook tweets, anekdotes en gedachten en een paar korte verhaaltjes over de GGZ in dit boekje. Het kost € 12,50 en is volgens mij alleen bij de schrijfster zelf aan te schaffen. Omdat ik het zo’n waardevol boekje vind, kunt u het ook via mij aanschaffen. U kunt het dan bij mij komen ophalen. Oh ja, voordat u me verdenkt van het maken van winst: ik heb hierin zelf geen enkel geldelijk belang…

Anne Gietema

Anne Gietema is geestelijk verzorger bij Lentis. Hij werkt in de verpleeghuizen in Zuidlaren, Eelde, Norg en Groningen. Daarnaast is hij verbonden aan enkele GGZ-locaties voor langdurige zorg en aan de opname-afdeling voor ouderen.

7 reacties

 1. Anna ter Steeg schreef:

  Heel herkenbaar ben nu met pensioen jaren in Blauwborgje gewerkt.
  Zelf ook een keer erg depressief geweest!

 2. sem schreef:

  Ik ben je enorm dankbaar voor je eerlijke en goed onderbouwde blogs, so keep up the good work! Dank
  Kan ik gebruik maken van een fragment van jouw blog? http://Www.wiebelter.info/blog

 3. Eenzaam. schreef:

  Allemaal goed en wel Anne..maar als suicidepreventor heb je jarenlang iemand genegeerd die suicidaal was.En deze persoon heeft nu in midden 2019 nog steeds geen arts!

 4. berkenbos schreef:

  Depressie is een ziekte die we zeker niet moeten onderschatten. Vaker merk je het niet eens op aan een persoon. Uit ervaring kan ik erover praten, want mijn moeder was eens heel erg depressief geweest. Je stapt niet makkelijk uit die situatie, dus ik ben blij met deze artikel.

 5. Tibo schreef:

  Aan depressie moet er meer aandacht geschonken worden. Deze kan bij een ieder voorkomen ongeacht de leeftijd. Bij vele kun je de symptomen van deze ziekte niet eens achterhalen en plots hoor je dat zo een persoon suïcide heeft gepleegd. Interessant artikel.
  HTML Tibo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.