Nynke Wielinga

Nynke Wielinga is als ervaringswerker verbonden aan FACT Centrum in de stad Groningen en als coördinator aan Bureau Ervaringsdeskundigheid Lentis (BEL).

Ontmoetingen

De laatste tijd ben ik veel in het Trefpunt te vinden. Voor mijn werk weliswaar, maar de bank zit er ook erg lekker. Het Trefpunt is een inloopruimte waar ervaringswerkers zitten. Ervaringswerkers zijn mensen die ervaring hebben als cliënt in de psychiatrie of met verslaving en die ook ervaringen hebben met herstel. Ze hebben vervolgens een HBO-opleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn gevolgd en zijn nu werkzaam bij Lentis. Bijvoorbeeld in een FACT-team, een Wonen-team of de kliniek.

Het Trefpunt

Maar weer even terug naar het Trefpunt. Iedereen is welkom in het Trefpunt om een gesprek aan te gaan met een ervaringswerker. Dit kan bijvoorbeeld gaan over ervaringen in herstel of tijden van ontwrichting. Ook kan een medewerker  vragen hebben over herstelondersteunende zorg. Maar een praatje over het weer en een lekker bakje koffie is natuurlijk ook goed. De familie-ervaringswerker heeft inmiddels ook haar plekje gevonden in het Trefpunt dus familie en naasten zijn ook van harte welkom. In de toekomst gaan we ook trainingen en cursussen bij het Trefpunt organiseren. Hiermee is het Trefpunt een centrum voor ontmoeting en verbinding geworden voor cliënten, naasten en medewerkers.

Speciaal

Voor mij is elke ontmoeting speciaal. Ik merk dan ook bij mezelf dat het geheime codewoord van de laatste tijd “ontmoeting(en)” is. Zo had ik afgelopen week een prachtige ontmoeting met een hele dankbare meneer. Tijdens ons gesprek ontmoeten onze ogen elkaar en zo zie ik niet alleen de strijd die is geleverd door deze meneer, maar ook zijn strijdvaardigheid. Het ontroert me. Het ontroert me diep. We praten over diverse onderwerpen, het gesprek gaat vanzelf. Bij het afscheid nemen geeft hij me een hand en bedankt me. Hij zegt dat hij zich nu al thuis voelt in het Trefpunt. Ik voel weer ontroering maar ook trots: hiervoor is het Trefpunt bedoeld!

Energie

En zo heb ik de afgelopen tijd meer van die prachtige en waardevolle ontmoetingen. Ontmoetingen in herstel, ontmoetingen bij de koffie-automaat, ontmoetingen in ervaringen en ontmoetingen bij het Trefpunt. Ik krijg er energie van. Ik loop net wat sneller en ik lach net wat breder. Cliënten, collega’s, familie en vrienden maar bovenal prachtige mensen.

En nee, het is echt niet altijd zo positief maar een ontmoeting leert je zowel wat over de ander als over jezelf en dat is altijd waardevol.

Wow, wat heb ik toch mooi werk!

P.S. Mocht u na het lezen van bovenstaand stukje ook nieuwsgierig zijn geworden naar ‘het Trefpunt’, kom dan eens langs! We zitten op de begane grond van de Hereweg 80 en we zijn open op maandagmiddag, dinsdagmiddag, woensdagmiddag en donderdagmiddag. De ervaringswerkers heten u daar van harte welkom!

Nynke Wielinga

Nynke Wielinga is als ervaringswerker verbonden aan FACT Centrum in de stad Groningen en als coördinator aan Bureau Ervaringsdeskundigheid Lentis (BEL).

4 reacties

  1. Lin Andringa schreef:

    Geweldig!! Wat onwijs sterk en krachtig om op deze manier bij te dragen aan het welzijn van mensen en jezelf. Be proud Boen. 😉

  2. José de Jong schreef:

    Super Nynke, goed om te lezen wat voor mooi werk je doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.