Man in het park

Kosten

Lees hier alle veelgestelde vragen over kosten in de zorg. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze zorgadministratie.

Vergoedt mijn zorgverzekeraar de zorg van Lentis?

Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?

Hoeveel eigen risico moet ik betalen?

Je betaalt eigen risico als je 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Eigen risico is jaarlijks minimaal €385. Je kunt dit bedrag zelf bij je zorgverzekeraar verhogen tot maximaal €885. Je GGZ-behandeling wordt meestal vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering.

Eigen risico per kalenderjaar

Met de invoering van het zorgprestatiemodel betaal je het eigen risico per kalenderjaar. Een kalenderjaar loopt van 1 januari t/m 31 december. Hoe werkt dit dan precies? Stel je hebt 10 gesprekken met een psycholoog, waarvan acht gesprekken in 2022 en twee gesprekken in 2023 plaatsvinden. Dan tellen de acht gesprekken die in 2022 plaatsvinden mee voor het eigen risico van 2022. De twee gesprekken die je hebt in 2023, tellen mee voor het eigen risico van 2023.

Wanneer ontvang ik mijn factuur?

Door technische problemen konden we eind oktober pas starten met het versturen van de facturen voor 2022. In de periode tot eind december versturen we de facturen voor 2022. U ontvangt dan via uw verzekeraar een rekening van de door u ontvangen zorg in 2022.

Hoe komen mijn GGZ kosten tot stand?

Hoe zijn de kosten van een ggz behandeling of begeleiding eigenlijk opgebouwd? Waar bestaan die kosten uit?

Ggz-kosten uitleg (versie augustus 2022)

 

Wat verandert er voor mij in 2022?

Op 1 januari 2022 heeft de overheid het zorgprestatiemodel ingevoerd. Hierdoor is de financiering van behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg verandert.

Wat verandert er voor mij?

Je krijgt sneller een duidelijk overzicht van je zorguitgaven. Doordat er nu wordt gedeclareerd op basis van consulten, betekent dit dat:

  • Je maandelijks een factuur ontvangt, zelfs tijdens een behandeltraject
  • De factuur veel duidelijk is, dankzij vermelding datum en duur consult en naam zorgverlener
  • Je het eigen risico per kalenderjaar moet betalen.

Lees hier verder wat dit voor jou betekent.

Will you be treated by mental healthcare providers in 2022? Then you will be dealing with a new system for calculating and reimbursing healthcare treatment. Click here for more information.

 

 

Kan ik een vergoeding krijgen voor mijn eigen bijdragen aan het CAK?

Het CAK is een publieke dienstverlener die in opdracht van de overheid regelingen uitvoert. De gemeente bepaalt welke hulp je krijgt en of je daarvoor moet betalen. Dat kan per gemeente verschillen. Lees hieronder meer over de eigen bijdrage.

Opt-Out regeling

Als je er bezwaar tegen hebt dat uit je declaratie aan de zorgverzekering een diagnose kan worden afgeleid, dan kun je dat kenbaar maken bij je behandelaar. Hij of zij kan je een formulier met een privacy-verklaring geven. Als je dit formulier hebt ingevuld, stuurt je behandelaar dit naar je zorgverzekeraar.

Deze opt-out regeling is mogelijk voor de volwassenen GGZ, dus voor alle zorg vanaf 18 jaar en ouder waarbij de zorg betaald wordt door de zorgverzekeraar.

 

Kom je niet op je afspraak? No-show beleid

Als je een afspraak hebt bij Lentis, dan maken onze zorgprofessionals tijd voor je vrij. We sturen jou of je zorgverzekering daarvoor een nota. Het kan voorkomen dat je op de afgesproken tijd niet kunt. Als we dat op tijd weten, dan krijg je geen rekening. Zeg je je afspraak korter dan 24 uur van tevoren af of kom je niet op de afspraak, dan sturen we toch een rekening. De hoogte van die rekening is 50 euro. Deze rekening wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Lentis werkt met planning=realisatie. Wat houdt dat in?

Bij Lentis werken we met het principe ‘planning = realisatie’. Dit betekent dat wij de tijd die een behandelaar voor je in zijn of haar agenda vastlegt, declareren bij jouw zorgverzekeraar. Mocht je afspraak meer dan 15 minuten langer of korter duren, dan passen wij de tijdsduur van je afspraak aan.