Steiger aan water met boot

Iemand verloren door zelfdoding

De wereld staat stil. Jouw geliefde partner, kind, vriend(in) of familielid wilde niet meer verder leven. Je kon dit niet voorkomen, ook al heb je misschien van alles geprobeerd. Na de verdovende roes van de eerste dagen komt de dreun. Hoe moet je hiermee omgaan?

Probeer er over te praten

Misschien kruip je het liefste onder een deken, om je terug te trekken en nergens over te praten. Het is belangrijk om er juist wel over te praten. Bijvoorbeeld met een goede vriend(in), een familielid, een goede collega of een leraar op school. Wees eerlijk als mensen vragen hoe het met je gaat. Wil je liever anoniem praten? Bel dan (0900) 113 0 113. De vrijwilligers van 113 Zelfmoordpreventie zijn er voor je.

Schrijf, schilder, schreeuw of zing

Wat ook kan helpen, is pen en papier te pakken of achter je computer te gaan zitten en je gedachten en gevoelens op te schrijven. Of een brief aan je geliefde overledene te schrijven. Tekenen, schilderen, zingen zijn fijne manier om zonder woorden je gevoelens te uiten.

Rouw- en verliesverwerking

Je huisarts kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een praatgroep, psycholoog of een andere hulpverlener. Je kunt op deze site lezen over de mogelijkheden die Lentis voor je heeft. Bron: 113.nl

Waarom?

Als nabestaande blijf je met veel vragen zitten. De ‘waarom’-vraag blijft vaak terugkomen. Meestal gaat het om een opeenstapeling van problemen. Zelfdoding lijkt dan de enige manier om een eind te maken aan een ondraaglijke situatie:

  • De toekomst is zwart, op alle fronten
  • De lichamelijke of geestelijke pijn is ondraaglijk geworden
  • Iemand wil een einde maken aan alle kwellende gedachten
  • Het is een manier om aan de eenzaamheid te ontsnappen
  • Iemands belangrijkste reden om te leven wordt bedreigd
  • Idealen zijn of lijken onbereikbaar geworden
  • Er is iets gebeurt dat niet meer te herstellen is
  • Doorleven is erger dan sterven

Psychische aandoening

De meeste mensen die door zelfmoord sterven, hadden een psychische aandoening zoals depressie, verslaving of schizofrenie. Soms komen de nabestaanden hier pas achter als hun familielid of vriend(in) al overleden is.

Bronnen: 113.nl en preventiezelfdoding.be

Had ik het kunnen voorkomen?

Vaak geven mensen die suïcidaal zijn wel een signaal dat zij het leven niet meer zien zitten. Echter: het herkennen van deze signalen is vaak moeilijk, omdat ze onduidelijk kunnen zijn en je ze op de juiste manier moet interpreteren. Vaak valt achteraf pas alles op zijn plek. Als nabestaande kan je je daarom erg schuldig voelen.

Alles in het werk gesteld

Maar ook al was je er helemaal voor je geliefde of naaste en stelde je alles in het werk om te voorkomen dat hij of zij zichzelf van het leven zou beroven, uiteindelijk moet iemand zelf de keuze voor het leven maken.

Combinatie van meer dingen

Vaak denken mensen dat de zelfdoding voortkwam uit één bepaalde gebeurtenis, zoals een stukgelopen relatie. Maar meestal komt het door een combinatie van meerdere dingen tegelijk. Zo kan iemand al heel depressief zijn, emotioneel niet sterk zijn of iets ergs hebben meegemaakt in zijn of haar jeugd. Als er vervolgens iets naars gebeurt, kan dat de druppel zijn om suïcide te plegen. Bijvoorbeeld als iemand zijn relatie stukloopt, zijn baan kwijtraakt of als het niet goed gaat op school. Er is wel steeds meer bekend over de oorzaken van suïcidaal gedrag, maar het blijft onmogelijk te voorspellen wie er uiteindelijk een geslaagde poging zal doen.

Bronnen: kopzorgen.nl, 113.nl, preventiezelfdoding.be

Bijeenkomsten nabestaanden

Lentis organiseert regelmatig gespreksgroepen voor nabestaanden van zelfdoding. Tijdens 9 bijeenkomsten praten nabestaanden over alles wat met zelfdoding te maken heeft: het waarom, reacties van de omgeving, schuld en schaamte, boosheid, spiritualiteit en hoe je weer een toekomst kunt creëren.

Aanmelden gespreksgroep

De gespreksgroep start als er minimaal 6 deelnemers zijn en vindt plaats onder leiding van Erica Dompeling, geestelijk verzorger van Lentis. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Voor meer informatie en aanmelding kun je ons mailen.

Omgaan met rouw en verlies

Het verlies van een geliefde, familielid of vriend door zelfdoding is dikwijls moeilijker dan na een overlijden door een andere oorzaak. In het algemeen is het belangrijk dat steun en troost ontvangen wordt vanuit het eigen sociale netwerk van familie, vrienden en buren.
In sommige gevallen blijft de steun vanuit de omgeving achterwege.

Begeleiding voor naasten

Als je behoefte hebt om over je verlies te spreken, kun je bij de huisarts vragen om te praten met een medewerker van Lentis. Deze begeleiding is bestemd voor (ex)partners, ouders, kinderen en anderen die rouwen na een overlijden door zelfdoding. Lees ook Steun aan nabestaanden bij verlies door zelfdoding.

Meer informatie kun je altijd krijgen via dit e-mail adres: suicidepreventie@lentis.nl.

Andere websites en forums

Lotgenoten

Jongeren

  • Survivalkid: lotgenotencontact voor jonge nabestaanden met chatmogelijkheid.
  • Missing You: Belgisch initiatief voor jongeren en jongvolwassenen die iemand verloren hebben en hier over willen praten met lotgenoten.

Afscheid en rouw

Persoonlijke initiatieven