Weiland met dijkje en dorp op achtergrond

Kan je zelfdoding voorkomen?

75% van de personen die overlijden door zelfdoding had dit vooraf bekend gemaakt. Het herkennen van signalen is daarom erg belangrijk. Maar het is vaak ook moeilijk om ze goed te interpreteren. Vaak valt achteraf pas alles op zijn plek. Nabestaanden van mensen die suïcide hebben gepleegd, hebben daarom vaak last van schuldgevoelens.

Ook al ben je er helemaal voor je geliefde of naaste en stel je alles in het werk om te voorkomen dat hij of zij zichzelf van het leven berooft, uiteindelijk moet iemand zelf de keuze voor het leven maken.

Vaak denken mensen dat de zelfdoding voortkwam uit één bepaalde gebeurtenis, zoals een stukgelopen relatie. Maar meestal komt het door een combinatie van meerdere dingen tegelijk. Zo kan iemand al heel depressief zijn, emotioneel niet sterk zijn of iets ergs hebben meegemaakt in zijn of haar jeugd. Als er vervolgens iets naars gebeurt, kan dat de druppel zijn om suïcide te plegen. Bijvoorbeeld als iemand zijn relatie stukloopt, zijn baan kwijtraakt of als het niet goed gaat op school. Er is wel steeds meer bekend over de oorzaken van suïcidaal gedrag, maar het blijft onmogelijk te voorspellen wie er uiteindelijk een geslaagde poging zal doen.

Bronnen: kopzorgen.nl, 113.nl, preventiezelfdoding.be