Home Ervaringen Ervaring van Marlies met de behandeling van paniekaanvallen

Ervaring van Marlies met de behandeling van paniekaanvallen

"Ik heb wel tien keer de Albert Heijn verlaten en mijn mandje vol met spullen laten staan".

“Ik zat in een groep met een vrouw die al 25 jaar niet de deur uit was geweest”. Toen dacht ik: dat zal mij niet overkomen, dat wil ik echt niet.”

De eerste paniekaanval

Wat ik nog goed weet is dat ik na een avondje stappen bij mijn ouders op visite was en mij toen in één keer niet goed voelde. Dat was mijn eerste paniekaanval. Van jonge vlotte vrouw was ik binnen drie maanden een huismus geworden die de deur niet alleen meer uitkwam. Ik durfde niet alleen naar de supermarkt, niet alleen de trein in, niet meer op de fiets, niet meer alleen de snelweg op. Ik was bang om gek te worden. Ik had er zoveel voor over om de paniek maar niet te krijgen, dat ik desnoods restjes thuis op at in plaats van boodschappen doen. Ik vermeed alle plekken waarvan ik het idee had dat ik daar een paniekaanval zou kunnen krijgen. Het was net een olievlek die zich uitbreidde. Mijn moeder zag een advertentie van ‘Geen Paniek’ van Lentis en via mijn huisarts kon ik er snel terecht.

De behandeling

Tijdens de behandeling ‘Geen Paniek’ kreeg ik veel handvatten aangereikt, zoals de werkmap ‘Geen Paniek’. Ik had veel aan de oefeningen, maar het belangrijkste voor mij was dat ik mezelf aanpakte. Ik bleef proberen. Ik heb wel tien keer in de Albert Heijn gestaan dat het niet lukte en vervolgens jankend in de auto zat. Hoe vaak heeft mijn mandje vol met spullen niet verdwaald gestaan midden in de winkel en dat ik weer zonder boodschappen thuiskwam. Maar ik merkte echt, hoe vaker ik de supermarkt (weer) inging, hoe makkelijker het werd. Door de combinatie van de feiten weten (ik kan niet gek worden, ik ga niet dood) en vriendelijker zijn naar mezelf werd het steeds beter. Ook al kijken mensen me raar aan, daar word ik niet anders van.

De paniekaanvallen zijn verdwenen

Acht jaar later kan ik nu vol trots zeggen dat ik mijn eigen bedrijf leid, alleen in de auto naar Den Haag ga en elke week zelf mijn boodschappen doe zonder nog een seconde erover na te denken dat ik een paniekaanval zou kunnen krijgen. De paniekaanvallen en gedachten zijn volledig uit mijn leven verdwenen.

Disclaimer: de ervaringsverhalen op deze site zijn van cliënten of oud-cliënten. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s.