Home Ervaringen Laura over haar strijd tegen depressie

Laura over haar strijd tegen depressie

"Ik merkte dat ik langzaamaan weer zin had om te leven en sociaal te doen"

Laura (27): “Ik had al een paar maanden last van depressieve klachten. Zo had ik last van slapeloosheid, angstaanvallen, suïcidale gedachten en hevige neerslachtigheid. Ik wist dat het zo niet meer verder kon, dus ik zocht hulp bij Lentis. Samen met de psycholoog werd er besproken dat er een intensief traject in de Basis GGZ zou plaatsvinden met onder andere een EMDR behandeling.”

Je nooit blij voelen

“Ik had al een lange tijd last van verschillende dingen voordat ik hulp zocht. Vanaf mijn dertiende begon ik met snijden. Eerst voorzichtig maar naarmate ik ouder werd deed ik het steeds vaker en heftiger. Ik nam chirurgische mesjes mee van stage om zo beter te kunnen snijden, met zo min mogelijk littekens. Ik voelde me bijna nooit blij en ik dacht dat het beter zou zijn om zelfmoord te plegen. Ik was continu bang, had amper vrienden en durfde geen leuke dingen te doen. Ik was bang voor ongelukken, bomaanslagen en was bang over hoe anderen over mij dachten.”

School ging niet meer

“Door deze klachten kon ik niet meekomen op school en heb ik mijn opleiding niet af kunnen maken. Ik ben daarna een nieuwe opleiding begonnen. Daarvan heb ik het eerste jaar net gehaald. Thuis ging het ook niet goed, ik had ruzies met mijn vriend en voelde me de hele dag door vreselijk. Ik wilde liever niet dat mijn vriend naar zijn vrienden toe ging, ik dacht dat hij dood zou gaan. Als hij toch ging, sneed ik mij en zorgde ik ervoor dat hij zo snel mogelijk thuis kwam.”

Hulp

“Uiteindelijk zocht ik hulp en kwam ik bij Basis GGZ. Hier kwam ik erachter dat ik een recidiverende depressie had met een gegeneraliseerde angststoornis. Ook kwam ik erachter dat ik hooggevoelig ben. Samen met de psycholoog heb ik besproken hoe het traject eruit zou zien. Tijdens het gesprek kwam naar voren dat ik sinds de scheiding van mijn ouders depressieve klachten heb. Ik zou daarom een intensieve behandeling krijgen met daarin EMDR. Op dat moment had ik echt zin om te beginnen zodat ik eindelijk weer gelukkig kon zijn.”

De EMDR behandeling

“De eerste keer EMDR was bijzonder, ik wist niet wat ik ervan kon verwachten en liet het over me heen komen. Ik moest terug denken aan de scheiding en nare gedachtes ophalen en die als een foto voor me te zien. Tegelijkertijd moest ik kijken naar een pen die de hele tijd heen en weer ging. Op den duur merkte ik dat het steeds gemakkelijker werd om over die foto na te denken. Ik vond dit zo bijzonder! Na elke afspraak voelde ik me raar, alsof er een last van mijn schouders was. Af en toe had ik hele erge huilbuien, dit was allemaal normaal volgens de psycholoog dus ik liet het gaan. Ik hield me niet meer in en liet alle emoties gaan. Behoefte om te snijden had ik niet meer.”

Zin om te leven

“Na de EMDR behandeling heb ik ontzettend veel tips gekregen van de psycholoog. Zo weet ik nu precies wat voor mij werkt wanneer ik een terugval heb. Ik ga dan lezen, schilderen of praten met mijn vriend. Ik merkte dat ik langzaamaan weer zin had om te leven en sociaal te doen. Sociale contacten vind ik nog steeds een beetje eng maar ik weet nu dat ik alles aankan en alles mag voelen.”

Disclaimer: de ervaringsverhalen op deze site zijn van cliënten of oud-cliënten. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s.