Home Ervaringen Leven met een eetstoornis

Het verhaal van Anne: leven met een eetstoornis

"Het leven leek eenvoudiger door me enkel druk te maken om mijn gewicht"

Sinds mijn 13de was ik altijd al veel bezig met lijnpogingen en voelde ik mij veelal dik. In mijn jeugd maakte ik een aantal nare dingen mee, waardoor ik mij nog meer bezig ging houden met afvallen. Het was voor mij een manier om niet bezig te zijn met mijn gevoelens en om ergens controle te ervaren. Het leven leek eenvoudiger door me enkel druk te maken om mijn gewicht. Het werd steeds meer een obsessie. Ik mocht niet stil zitten van mezelf en moest dagelijks intensief sporten.

Eten werd een vijand

Eten werd steeds meer een vijand. Ik voelde me altijd schuldig als ik had gegeten en zocht naar manieren om dit te compenseren. Omdat eten verboden was dacht ik er juist veel aan. Na een paar strenge lijndagen volgde een dag waarin ik tot mijn schaamte en frustratie weer te veel ging eten.
Ik had weinig concentratie op mijn werk omdat ik hier zo mee bezig was. Relaties liepen stuk omdat ik veel heimelijkheid met mij mee droeg. Mijn sociale leven stond steeds meer op de achtergrond, ook omdat ik in gezelschap niet meer durfde te eten waardoor sociale activiteiten om eetmomenten heen gepland moesten worden.
Familieleden en vrienden spraken zo nu en dan hun zorgen over mijn gedrag uit. Dit riep bij mij altijd weerstand op omdat ik zelf niet inzag en ook niet wilde zien dat ik een probleem had.

Uitgeput door mijn eetstoornis

Op een middag confronteerde een goede vriendin mij. Later op diezelfde dag zag ik ook nog een programma over eetstoornissen op de televisie. Toen kwam de herkenning en het besef dat ik een slopend dubbelleven aan het leiden was ineens echt bij mij binnen. Dit wilde ik niet meer, ik was uitgeput en wilde hulp.
Na een intake bij Lentis ben ik op hun advies de deeltijdbehandeling voor eetstoornissen gaan volgen. De behandeling is heel divers. Je gaat  concreet bezig met het veranderen van je eetgedrag. Daarnaast ben je ook bezig met achterliggende gedachten en oorzaken waarom je de eetstoornis blijkbaar zo nodig hebt. De behandeling vond ik confronterend en pittig omdat ik iets moest gaan loslaten wat vertrouwd was gaan voelen.

Controle over mijn leven weer terug

Door mijn angst aan te gaan en deze te delen met anderen ben ik gaan ervaren dat het loslaten van de ‘schijncontrole’ juist geeft dat ik weer meer controle over mijn leven terug heb gekregen. Er is weer ruimte gekomen voor dingen die ik echt belangrijk vind. Daarnaast voel ik mij veel gezonder, heb ik mijn energie terug en voel ik zoveel meer vrijheid.
Ik heb veel zelfinzicht ontwikkeld en kan mijn gevoelens beter herkennen en uiten. Wat ik als zeer prettig heb ervaren, is dat je in een groep zit met (jonge) vrouwen die allemaal ieder op hun eigen manier ook met eten worstelen. Dat heeft voor veel steun en herkenning gezorgd.  Je kunt elkaar goed motiveren om door te zetten en de strijd aan te gaan. Dat is het zeker weten waard!

Disclaimer: de ervaringsverhalen op deze site zijn van cliënten of oud-cliënten. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s.