Ervaringsverhalen

Marleen werd de stemmen de baas

Jonge vrouw bij water

Marleen hoorde al 17 jaar lang een stem voordat ze werd opgenomen. Tijdens een psychose waren er nog eens 12 stemmen bijgekomen die allemaal klonken als bekende kennissen en vrienden. Dit zorgde ervoor dat Marleen deze mensen uit de weg ging en zichzelf isoleerde. (meer…)

Van Zuid-Afrika naar Hamrikheem

Oude vrouw kijkt uit het raam

“Rinie laat foto na foto zien van haar jongste kleinkind. Ze is net acht weken. “Mooi is ze he? Ze is echt prachtig. Ik ga haar straks weer zien.” Dit weekend logeert ze twee nachtjes bij haar dochter. Ze heeft al haar spullen al gepakt en hoeft alleen nog de taart op te halen die ze bestelde.  (meer…)

Laura over haar strijd tegen depressie

jonge-vrouw-rode-jas-in-bos

Laura (21): “Ik had al een paar maanden last van depressieve klachten. Zo had ik last van slapeloosheid, angstaanvallen, suïcidale gedachten en hevige neerslachtigheid. Ik wist dat het zo niet meer verder kon, dus ik zocht hulp bij Lentis. (meer…)

Roos over haar paniek- en angstaanvallen

Oudere vrouw bij het water

Roos (54): “Ik ben beschermd opgevoed, hierdoor was ik erg teruggetrokken en mengde ik mij niet in gesprekken op school. Thuis kon ik ook niet veel goeds doen, dit probeerde ik toch waardoor ik erg perfectionistisch werd. Ik wilde dat mijn ouders trots op me waren en hier deed ik alles voor, alleen ik werd hier niet gelukkig van. (meer…)

Erik beleefde een psychose

Man in het park

Erik: “Het is heel moeilijk om aan mensen die nog nooit een psychose hebben gehad uit te leggen wat dat precies is, een psychose. Voordat ikzelf in 2004 een psychose kreeg had ik natuurlijk weleens gehoord van het begrip en er ook weleens over nagedacht. (meer…)

Psychische problemen als vluchteling, het verhaal van Aram

Man in het park op een bankje

Aram moest vluchten en kwam als asielzoeker in Nederland. Hij heeft nog veel last van zijn verleden. Het liefst wil hij weer naar school en aan het werk. Aram komt uit een voormalige Sovjetrepubliek in de Kaukasus. Toen hij tien was moest hij voor het eerst vluchten en kwam hij in een buurland terecht. (meer…)

Hoe Lyn met behulp van mindfulness grip kreeg op haar belevingswereld

Lyn op de fiets

Zolang ze zich kan herinneren heeft Lyn gebotst met andere mensen. Pesterijen, buitensluiting en (seksuele) mishandelingen hebben een grote impact op haar gehad. Dat uitte zich in een laag zelfbeeld, een melancholische insteek, angst en automutilatie. (meer…)

EMDR behandeling, het verhaal van Sjoukje

Vrouw bij brug

Sjoukje (39) kampte al jaren met allerlei klachten die ze kreeg nadat ze een verkeersongeluk had gehad. Na 17 jaar met allerlei uiteenlopende klachten kwam ze terecht bij de BasisGGZ Lentis waar ze een EMDR-behandeling onderging. (meer…)

Psychose, het verhaal van Karen

Samen in het park herfst

Karen vertelt in deze video over hoe een psychose haar overkwam. “Ik heb meegewerkt aan de video om de toeschouwers te laten begrijpen wat er gebeurt met iemand die psychotisch wordt. Ik hoop dat degenen die allerlei beelden bij het begrip ‘psychose’ hebben, zien dat het een gewoon mens ook kan overkomen. (meer…)

Beeldzorg tijdens de behandeling, het verhaal van Sandra

Vrouw beeldbellen

Sandra (31) is bij volwassenenpsychiatrie in behandeling voor chronische depressie. Ze heeft regelmatig gesprekken met haar behandelaar. Daarnaast onderhoudt ze het contact via beeldzorg. Sandra is enthousiast over deze nieuwe vorm van hulpverlening. “Je kunt snel iemand bereiken en in je eigen thuissituatie letterlijk mee laten kijken.” (meer…)

Feedback