Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marianne

Vrouw voor een vijver

Marianne was al heel lang angstig. “Ik trok me steeds verder terug in huis en in mezelf.” Na verschillende therapieën kwam Marianne terecht bij Esther Steffek van het Centrum Integrale Psychiatrie. (meer…)

Mijn man Jan – Verhaal van Fien

Oude vrouw achter rollator

“Ik heb gewoon de zenuwen. Mijn moeder had het, mijn dochter heeft het. Dus ik kan niet meer thuis wonen. Ik laat niet mijn man op mij passen, dat trek ik niet. (meer…)

Het verhaal van Dinie

Oude vrouw geeft bloemen water

Aan haar eettafel zit een grote pop, wel een halve meter hoog. Dof, blond haar en grote, blauwe poppenogen. Van haar moeder geërfd. Net als de theepot en nog wat andere spulletjes. Het bankje niet. Die kreeg ze van haar jongste broer. (meer…)

Marleen werd de stemmen de baas

Vrouw in de duinen

Marleen hoorde al 17 jaar lang een stem voordat ze werd opgenomen. Tijdens een psychose waren er nog eens 12 stemmen bijgekomen die allemaal klonken als bekende kennissen en vrienden. Dit zorgde ervoor dat Marleen deze mensen uit de weg ging en zichzelf isoleerde. (meer…)

Van Zuid-Afrika naar Hamrikheem

Oude vrouw kijkt uit het raam

“Rinie laat foto na foto zien van haar jongste kleinkind. Ze is net acht weken. “Mooi is ze he? Ze is echt prachtig. Ik ga haar straks weer zien.” Dit weekend logeert ze twee nachtjes bij haar dochter. Ze heeft al haar spullen al gepakt en hoeft alleen nog de taart op te halen die ze bestelde.  (meer…)

Laura over haar strijd tegen depressie

jonge-vrouw-rode-jas-in-bos

Laura (21): “Ik had al een paar maanden last van depressieve klachten. Zo had ik last van slapeloosheid, angstaanvallen, suïcidale gedachten en hevige neerslachtigheid. Ik wist dat het zo niet meer verder kon, dus ik zocht hulp bij Lentis. (meer…)

Roos over haar paniek- en angstaanvallen

Oudere vrouw bij het water

Roos (54): “Ik ben beschermd opgevoed, hierdoor was ik erg teruggetrokken en mengde ik mij niet in gesprekken op school. Thuis kon ik ook niet veel goeds doen, dit probeerde ik toch waardoor ik erg perfectionistisch werd. Ik wilde dat mijn ouders trots op me waren en hier deed ik alles voor, alleen ik werd hier niet gelukkig van. (meer…)

Erik beleefde een psychose

Man in het park

Erik: “Het is heel moeilijk om aan mensen die nog nooit een psychose hebben gehad uit te leggen wat dat precies is, een psychose. Voordat ikzelf in 2004 een psychose kreeg had ik natuurlijk weleens gehoord van het begrip en er ook weleens over nagedacht. (meer…)

Psychische problemen als vluchteling, het verhaal van Aram

Man in het park op een bankje

Aram moest vluchten en kwam als asielzoeker in Nederland. Hij heeft nog veel last van zijn verleden. Het liefst wil hij weer naar school en aan het werk. Aram komt uit een voormalige Sovjetrepubliek in de Kaukasus. Toen hij tien was moest hij voor het eerst vluchten en kwam hij in een buurland terecht. (meer…)

“Gewoon doen, dan lukt het wel” – Frouk

Oude vrouw in groene trui schrijft

Haar rollator doet niet alleen dienst als loophulp, maar ook als bijzettafel en transportmiddel. Kopjes thee, glaasjes water en haar handtas worden allemaal zorgvuldig op de rollator rondgereden. De kamer van Froukje is zo ingericht dat ze overal makkelijk bij kan met haar rollatortafel. (meer…)

Feedback