'Ik had zoveel zucht naar alcohol en de kroeg zat om de hoek'
Oudere man op bankje buiten

Behandeling Korsakov, het verhaal van Melis

Melis (59) heeft het syndroom van Korsakov. Zijn drankprobleem werd vorig jaar zo ernstig, dat hij met gemak twee kratten bier en een fles jenever per dag leeg dronk. Toen hij aangehouden werd door de politie, zette hem dat aan het denken. Hij liet zich opnemen in het Centrum voor Neuropsychiatrie (CNP) in Zuidlaren.

“Op een avond reed ik naar de supermarkt om een krat bier en voer voor mijn kippen en katten te halen. Misschien heeft de winkelier me in de gaten gehouden, ik weet het niet, maar ik was nog geen vijf meter van het parkeerterrein afgereden, of ik zag de politie op me af komen. “Oh, nu ben ik aan de beurt”, dacht ik. Ik was nog nooit betrapt op rijden onder invloed. De politie liet me blazen. Ik had natuurlijk een veel te hoog promillage in m’n bloed. Ik moest mee naar het bureau en werd die avond laat door de politie naar huis gebracht. De volgende ochtend dacht ik: dit moet ik veranderen.”

Depressief

“Ik ben al mijn hele leven een stevige drinker. Maar door mijn verschillende huwelijken en de emotionele gebeurtenissen daaromheen, ben ik de laatste jaren steeds meer gaan drinken. Ik was al zo ziek van de alcohol dat ik niet meer kon werken. De laatste jaren dronk ik iédere dag twee kratten bier en een fles jenever. Ik raakte mezelf volledig kwijt en kreeg depressieve gevoelens, waardoor ik nóg meer ging drinken. Ik at nauwelijks meer. Ik kon wel drie weken met een brood doen. Het huis verpauperde en ik was in niemand meer geïnteresseerd.”

Afkickkliniek

“Ik heb de volgende ochtend direct de huisarts gebeld, die me na overleg doorverwezen heeft naar een afkickkliniek in Leeuwarden. Daar heb ik twee maanden gezeten. Toen ik weer thuis kwam en de voordeur opendeed, dacht ik: dit gaat niet goed. Ik had weer zoveel zucht naar alcohol en de kroeg zat nota bene om de hoek. Ik heb me opnieuw laten opnemen in Leeuwarden en daar merkten de behandelaars dat ik wel erg veel vergat.”

Hersenschade

“Ik werd doorverwezen naar het CNP van Lentis, waar ze concludeerden dat ik een lichte vorm van Korsakov heb. In de maanden daarna ben je iedere dag bezig met het opnieuw aanleren van de dagelijkse activiteiten: jezelf op tijd scheren, op tijd wassen, afspraken opschrijven in je agenda, de weg naar de supermarkt onthouden. Door de hersenschade kan je geen nieuwe informatie meer opslaan, dus je leert elke dag dezelfde dagstructuur aan zodat je hersenen het op een gegeven moment onbewust onthouden. Die dagelijkse dingen leerde ik redelijk snel, maar de meeste moeite had ik met mezelf weer terugvinden. Om weer te kunnen genieten van kleine dingen. Toen ik tijdens mijn verblijf bij Lentis, na jaren weer contact kreeg met mijn kinderen, én kleinkinderen, wist ik het: hier ga ik het voor doen! Ik wil mijn kinderen niet confronteren met mijn alcoholprobleem. Inmiddels zie ik mijn kinderen bijna elke week en groeit de band. Mijn dochter vertelde me dat ik vroeger, voordat ik behandeld was, soms lelijke dingen tegen haar zei in boze buien. Dat weet ik allemaal niet meer en dat hoef ik ook niet te weten. Ik wil me nu richten op de toekomst. De behandelaars hebben mij, gedurende het half jaar in de kliniek, ontzettend geholpen om anders in het leven te staan.”

Weer op mezelf wonen

“Als ik bezoek heb, schenk ik geen druppel. ‘In mijn huis wordt geen alcohol gedronken!’ Het blijft toch nog iedere dag een strijd om van de drank af te blijven. Ik merk dat als ik heel gestructureerd mijn medicijnen inneem en goed eet, dat de zucht naar alcohol steeds minder wordt. Vier keer per dag gaat er een wekker af op m’n telefoon als geheugensteuntje voor mijn medicijnen. Zonder die wekker, vergeet ik het. Ook als ik dingen niet opschrijf, ben ik het na een uurtje weer vergeten. M’n agenda heb ik nu altijd in mijn borstzak zitten, zodat ik wel gewoon kan functioneren.”

Disclaimer

De ervaringsverhalen op deze site zijn allemaal van cliënten of oud-cliënten. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s.