'Ik had van mijzelf nooit gedacht dat ik dat zou kunnen!'
Adriaan

De deelgenotengroep, het verhaal van Adriaan

In het dagelijks leven vind ik het moeilijk in contact te komen met mensen en in te schatten hoe mensen zijn. Ik ben hiervoor de deelgenotengroep van Bureau Ervaringsdeskundigheid Lentis (BEL) gaan volgen. Ik durf nu zoveel meer! 

Deelgenotengroep

Ik vind het moeilijk om in contact te komen met mensen en in te schatten hoe mensen zijn. De non-verbale communicatie vind ik lastig en bij gesprekken met mensen ben ik wel eens wat gespannen. Mijn hulpverlener wees mij op de deelgenotengroep. Ik heb de stap naar de groep gezet om nieuwe mensen te leren kennen en om beter met mensen om te leren gaan.

Steun en herkenning

Ik ben al een tijdje bij deze groep. Het is een groep waarin mensen steeds meer hun persoonlijke verhaal durven te vertellen. Ik doe dat nu ook meer dan in het begin. Bij gesprekken met ervaringswerkers durf ik wat meer persoonlijke dingen te vertellen als we bijvoorbeeld buiten aan het wandelen zijn. Ik voel me dan geen cliënt. In de groep ervaar ik vooral steun en herkenning.

Positieve insteek

De groep maakt dat ik nu dingen meer durf. Zo hebben we een keer pannenkoeken gebakken. Koken is mijn hobby dus ik maakte er een paar met groente en gehakt. Wat hebben we gesmuld! Ik had van mijzelf nooit gedacht dat ik dat zou kunnen! Sociale gebeurtenissen vind ik vaak eng. Daarbij heeft deze groep een positieve insteek in mijn leven omdat ik nu mijn mening durf te geven. Eerst dacht ik dat mensen mij raar zouden vinden. Ik merkte dat ik het zelf moet proberen: na twee keer was ik de angst voorbij. Ik ga nu ook makkelijker naar andere groepen. Mijn leven is daardoor rijker geworden.