‘Je moet soms even uit een denderende trein stappen om tot jezelf te komen.’
Man met burn-out in park

De ervaringen van Peter met de behandeling hartcoherentie

Peter, 39 jaar, volgde hartcoherentie bij Lentis om los te komen van alle stress die hij had van zijn drukke baan in het onderwijs. Er waren destijds veel reorganisaties gaande, die de werksfeer niet erg bevorderden. Integendeel.

“Het leverde veel stress op, ook in mijn privéleven. Ik sliep minder goed en raakte snel geïrriteerd over dingen die er eigenlijk niet toe doen. Ik kon het gewoon niet meer goed opvangen door de vermoeidheid. Er was op een gegeven moment constant een latente stress aanwezig. Er gebeurde zoveel om mij heen waar ik geen invloed op had, dat ik over mijn grenzen heenging en uit balans raakte. Een manager op je werk kun je bijvoorbeeld niet sturen, maar op je eigen leven heb je wél invloed. Ik moest het evenwicht weer terugvinden en tegen mezelf zeggen: stop, dit is niet gezond.

Ik wilde herstellen

De VPRO zond in die tijd de documentaire ‘De Burn-out industrie’ uit en daar was ik erg van onder de indruk. Het stimuleerde me om actie te gaan ondernemen. Ik hoorde in de documentaire dat mensen in staat zijn om kortdurende stress op te vangen, maar dat er bij constant aanwezige stress allerlei verbindingen in je hersenen veranderen. Ik heb mijn werk een half jaar stopgezet en besloot dat ik in die tijd wilde herstellen. Soms moet je even uit een denderende trein stappen om tot jezelf te komen.

De behandeling hartcoherentie

Op internet kwam ik hartcoherentie bij Lentis tegen. Ik vind hartcoherentie deels verwant aan mindfulness, alleen hartcoherentie voelt voor mij wat pragmatischer. Je brengt je hartritme in een gelijkmatige, coherente staat en dat geeft rust. Dat doe je door middel van ademhalingsoefeningen. Je krijgt een metertje mee naar huis, zodat je thuis ook kunt oefenen. Als je stress hebt, zie je dat direct terug op de hartritmemeter en dat is best confronterend. Toch is het ook zinvol om te zien en ervaren wat stress fysiek met je lijf doet. Daarnaast vind ik het mooi om te zien hoe het is als m’n hartritme weer rustig wordt door de oefeningen. Als ik nu stress voel opkomen, dan pas ik hartcoherentie toe en voel ik me snel weer in evenwicht. Als ik met veel stress begin, duurt dat soms even, maar uiteindelijk lukt het altijd.

Stress heeft nu minder vat op me

Hartcoherentie is geen praattherapie, het is een heel praktische training. Je bespreekt wel met de trainer welke stressfactoren er bij jou zijn, waar ze vandaan komen en wat jouw reacties er op zijn. Ik had heel veel aan de technieken die ik meekreeg en de training was erg plezierig. Ik merkte dat mijn concentratie verbeterde en ik niet meer overweldigd werd door emoties. Ik kan nu veel relaxter op gebeurtenissen reageren en stress heeft nu veel minder vat op me. Het dagelijks leven is gewoon best druk en er gebeurt altijd veel om je heen, in welke levensfase je ook zit. Het is dan heel fijn om iets in handen te hebben om altijd die rust te kunnen vinden.”