‘Je ervaart herkenning bij de deelnemers en de ervaringswerkers.’
man schilderen

De hersteltraining van BEL, het verhaal van Peter

In het dagelijks leven loop ik soms tegen mijn angsten aan. Ik heb hiervoor de hersteltraining van Bureau Ervaringsdeskundigheid Lentis (BEL) gevolgd. Door deze training ben ik mijn biografie gaan schrijven. Door het schrijven van die biografie heb ik doorzettingsvermogen en stabiliteit gekregen. 

Dagelijks leven

In het dagelijks leven loop ik soms tegen dingen aan zoals angst voor mensen, winkels en auto’s. Om goed te functioneren is het belangrijk om goed te eten, drinken en slapen en dat vind ik nog wel eens moeilijk. Na een opname is ‘opnieuw leren leven’ een heel proces.

Ervaringswerkers

Bij Lentis kwam ik door mijn hulpverlener in aanraking met ervaringswerkers. De hersteltraining heeft mij geholpen om beter naar anderen te leren luisteren en ik kon ervaringen delen met mensen met dezelfde soort achtergrond. Ook heeft het mij geholpen om weer even stil te staan bij hoe je in het leven staat en het was leuk om contact met anderen te hebben. Je ervaart herkenning en hebt vergelijkingsmateriaal bij de deelnemers en de ervaringswerkers. De training was heel leerzaam en je kunt er weer mee verder in je leven.

Uit het dal

Ik ben in de jaren 80 verzeild geraakt in de psychiatrie en had in 1978 de eerste opname. Sindsdien was ik draaideur cliënt, dat wil zeggen steeds maar weer uit het dal klimmen en terug vechten naar een plekje in de maatschappij. Met behulp van een goede psych en professionele hulpverlening ben ik later in de jaren 90 in redelijk tot stabiel vaarwater terecht gekomen. Het is namelijk schrikken als je een diagnose krijgt. Met goed ingestelde medicijnen voel ik me matig tot goed. Daarbij heb ik nog een kleine, korte lijn met hulpverlenende instanties.

Haalbare plannen

Ik maak haalbare plannen voor de toekomst en vind gezond leven van belang. Ik ben door het schilderen lid van een culturele club geworden. Ik schrijf gedichten en verhalen. Door het schrijven van mijn biografie heb ik doorzettingsvermogen en stabiliteit gekregen. Vroeger was ik alleen maar met de dood bezig. Nu schilder ik de schreeuw om leven. Want het leven is je gegeven en ik heb anderen inmiddels iets te bieden.