"Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat kleine stapjes de beste kans geven op blijvend succes!”
Vrouw voor een vijver

Het verhaal van Marianne

Marianne was al heel lang angstig. “Ik trok me steeds verder terug in huis en in mezelf.” Na verschillende therapieën kwam Marianne terecht bij Esther Steffek van het Centrum Integrale Psychiatrie. Esther is één van de leefstijlcoaches van Lentis. “Samen met haar ben ik aan mijn leefstijl gaan werken. Een van de belangrijkste dingen die ik van haar heb geleerd is dat kleine stapjes het meest effect hebben en de beste kans geven op blijvend succes!”

De eerste stap

“Het eerste waar ik met Esther aan ging werken was het thema slapen. Samen bepaal je wat de eerste stap is om dat doel te bereiken. Vervolgens houd je die stap zes weken vol zodat het een ingesleten gewoonte wordt. Daarna zet je de volgende stap, net zolang tot het doel bereikt is.”

“Voor mij was het probleem dat ik vaak de dromen van de nacht meenam de dag in. Hierdoor duurde het lang voordat ik het nare gevoel van de dromen kwijt was. We bedachten dat er een duidelijke grens moest komen tussen nacht en dag en dat ik heel bewust aan de dag zou beginnen.”

Yoga

“Omdat ik yoga een goede manier vind om me bewust te zijn van mezelf leek het me een goed idee om de dag daar mee te beginnen. De valkuil hierbij is; goede voornemens, een plan, fanatiek er mee starten en dan afhaken omdat het te groot blijkt te zijn. Uiteindelijk was mijn allereerste stap om ’s morgens yoga te gaan doen: een matje in de slaapkamer leggen en oefeningen opzoeken. Meer niet. Dat was het. Ik begon na overleg met Esther met drie oefeningen. Nu zit ik al op tien oefeningen en dat vind ik voorlopig ook voldoende. Het werkt!!! Ik sta op, doe mijn oefeningen, doe de gordijnen open en mijn dag begint zonder dat ik het gevoel van de nacht meeneem.”

Een uitdaging!

Marianne heeft ook nog gewerkt aan ontspanning en voeding. Gezond eten zorgde ervoor dat ze 20 kilo kwijt is geraakt. “Bewegen en ontspanning is een hele uitdaging voor mij. Wandelen en leuke dingen ondernemen is een grote wens! We zijn er al langere tijd mee bezig, maar de stap bleek telkens te groot. Het heeft veel tranen en verzet gekost, maar nu loop ik iedere dag van de achterdeur tot het tuinhek. Zes bewuste stappen over de drempel zetten. Dat lukt en daar ben ik trots op!!”