'Ik moest vluchten. Het liefst wil ik leren'
Man in het park op een bankje

Psychische problemen als vluchteling, het verhaal van Aram

Aram moest vluchten en kwam als asielzoeker in Nederland. Hij heeft nog veel last van zijn verleden. Het liefst wil hij weer naar school en aan het werk. Aram komt uit een voormalige Sovjetrepubliek in de Kaukasus. Toen hij tien was moest hij voor het eerst vluchten en kwam hij in een buurland terecht. Daar heeft hij zijn middelbare school afgemaakt met goede cijfers. Zijn leraren vonden dat hij naar de universiteit moest, maar om voor zijn zieke moeder te kunnen zorgen moest hij werken.

Behandeling

In 2009 is Aram naar Nederland gevlucht. Aram kwam in Delfzijl terecht en kreeg daar uiteindelijk ook zijn verblijfsvergunning. Aram blijkt nog steeds goed te kunnen leren. Binnen drie jaar had hij het Nederlands goed onder de knie. Vrij snel na zijn komst naar Nederland kwam Aram in behandeling bij een psycholoog en psychiater.

Hij had veel last van de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn vlucht naar Nederland en wilde daar graag over praten. ‘Binnenin is het heel moeilijk en zwaar. In de gesprekken moet de behandelaar wel echt praten want je bent heel erg gevoelig geworden.’

Leren en werken

Aram heeft een uitkering, maar wil graag werken. ‘Ik schaam me, ik kan werken en ik wil werken’. Het liefst zou hij een technische opleiding doen. Het ROC wil hem ook graag hebben, maar de sociale dienst van de gemeente wil niet voor twee en half jaar opleiding betalen. Heel vreemd vindt Aram, ‘het is raar dat mensen die willen leren en kunnen leren, geen kans krijgen.’

Aram heeft er veel last van dat hij niet kan studeren om te gaan werken. Die spanning leidt ook tot fysieke klachten. De behandeling van zijn problemen uit het verleden is daarom nu even gestopt. Lentis helpt hem nu eerst met het heden. Aram is daar blij mee, maar kijkt ook uit naar het moment dat hij niet meer naar Lentis hoeft.

Disclaimer

De ervaringsverhalen op deze site zijn allemaal van cliënten of oud-cliënten. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s. Het verhaal van Aram werd door Hein Braaksma opgetekend in de Verhalen van Lentis.