“Zonder Lentis was ik er niet bovenop gekomen. En daar schaam ik me helemaal niet voor.”
Oudere man op bankje buiten

Psychische problemen op latere leeftijd, het verhaal van Marten

Toen Marten (78) met pensioen ging, was er opeens tijd om na te denken. Om heel veel na te denken. Alles kwam weer boven: het verlies van zijn dochter en de zware jeugd bij zijn ouders. “Zonder Lentis was ik er niet bovenop gekomen. En daar schaam ik me helemaal niet voor.”

Onrust

“Ik ben altijd een onrustig persoon van aard geweest. Ik had een vader die heel snel kwaad werd en de schuld van veel dingen naar mij schoof. Ik hoefde hem bijvoorbeeld niet te vertellen dat ik een slecht cijfer had gehaald op school. Mijn jeugd heeft er denk ik voor gezorgd dat ik zelf ook onrustig ben en snel boos word. De afgelopen jaren werd die onrust steeds erger. Ik had vroeger door het werk en het vele sporten nooit tijd gehad om veel na te denken over alle ellende die ik heb meegemaakt. Mijn vrouw en ik hebben onze dochter verloren. Dat is het ergste wat een mens kan overkomen in zijn leven. Mijn vrouw en ik zijn destijds ook in behandeling gegaan. We konden niets meer.”

De bom barstte

“Toen ik met pensioen ging, had ik opeens veel tijd om over al die ellende na te denken. Op een gegeven moment barstte de bom. Ik werd angstiger en durfde niet meer in gesloten ruimtes te zijn. Ik had veel ruimte nodig en ging ’s nachts uit bed om naar buiten te gaan. Dan stond ik uren voor het huis of ik ging wandelen. Ik was zo onrustig. Ik moest de hele tijd heen en weer lopen, dat ik geen tijd had om te eten. Ik ben vorig jaar zo’n acht weken opgenomen geweest bij Lentis en zij vingen mij ontzettend goed op. Ik wilde bijvoorbeeld nog steeds naar buiten ’s nachts. Ik ging dan een kwartiertje met een begeleider mee naar buiten, zodat ik daarna wat rustiger was om weer verder te slapen. Uiteindelijk ging het slapen steeds beter, ook door de medicatie die ik kreeg. Lentis heeft mij met alles ondersteund. Zo hoefde mijn kamerdeur ook niet dicht, vanwege mijn angst voor gesloten ruimtes, maar zetten ze gewoon twee stoelen voor de open deur neer. Dan was het toch mijn plek. Wat ik ook erg prettig vond bij Lentis waren de groepsactiviteiten. Ik ben een liefhebber van tekenen en gymnastiek. Door de behandeling en de activiteiten werd ik geleidelijk de goede kant op gestuurd. Mijn hoofd werd langzaam wat rustiger.”

Tevreden

“Ik zal altijd een slechte slaper blijven, maar ik ben nu dik en dik tevreden met mezelf. Ik kan weer lekker bezig zijn met bijvoorbeeld te tuin of de auto wassen. Ik krijg nu nog één keer in de tien dagen bezoek aan huis van mijn persoonlijk begeleider. Ik schaam me totaal niet dat ik bij Lentis in behandeling ben geweest. Wat zo is, moet gezegd worden. Als mensen elkaar ook vertellen dat ze in het ziekenhuis hebben gelegen, waarom zou je dan niet kunnen vertellen dat je een tijdje bij Lentis hebt gezeten? Ik begrijp dat echt niet. Als ik morgen weer iets heb, dan zou ik er zo weer heen gaan.”