'Het is hier goed. Ik heb veel privacy, meer dan waar ik eerder woonde.'
Oude man leest boek voor raam

Het verhaal van de geboren Brabander, Wim

“Ik zit altijd aan de mannentafel in het restaurant. Ik en nog drie mannen. We hebben het niet over de vrouwen hoor, gewoon over het eten” lacht Wim. Zijn gezicht staat vrolijk, zijn lijf is onrustig. “Ik krijg een operatie aan mijn knie. Nu heb ik er veel pijn aan. Na de operatie moet ik het rustig aan doen en daarna hoop ik dat ik weer kan fietsen.  Ik heb een hele mooie grijze Batavus.”

Het is hier goed

De poster van Jannes aan zijn muur kocht hij bij een concert. Verder hangen er canvas met een tijger en New York. Gekocht bij de Action, want hij vond ze mooi. Hij was nooit in New York, dat niet, maar hij zag wel heel Nederland. De geboren Brabander leidde jaren een vrij zwerversbestaan. Dat eindigde een paar jaar geleden in Groningen en sinds een half jaar woont hij in het Hamrikheem. “Het is hier goed. Ik heb veel privacy, meer dan waar ik eerder woonde. Ze helpen me met schoonmaken en de was, maar voor de rest doe ik bijna alles zelf.”

Carnaval

Spannend was het wel, verhuizen en wennen aan zijn nieuwe kamer en nieuwe omgeving. Maar de mensen zijn aardig en de verpleging is lief. Hij helpt zelf ook regelmatig mee, op vrijdagen haalt hij de koffiekan op voor het gezamenlijke koffiedrinken in de hal beneden. Sowieso is Wim nog heel actief; hij zit op het zangkoor en gaat elke week met de deeltaxi naar een boerderij in de buurt om daar mee te helpen. En als het carnaval is, dan gaat hij terug naar Brabant. Hij logeert bij familie en dompelt zichzelf onder in het feestgedruis.

Wat hij nog graag een keer zou willen doen? Naar de TT in Assen. Met de woongroep waar hij eerder woonde gingen ze elk jaar. Totdat er geen geld meer voor was. “Een kaartje kost wel veertig euro” zegt hij, terwijl hij naar zijn kleurige TT-trui wijst. Hij houdt nou eenmaal van auto’s. Vroeger reed hij een Mercedes. Zonder rijbewijs, dat wel. Wat voor een Mercedes? Dat weet hij niet meer. Hij kan ook niet meer autorijden nu, dus kijkt hij extra uit naar zijn fietstochtjes straks. Na zijn operatie.

Disclaimer

De ervaringsverhalen op deze site zijn allemaal van cliënten of oud-cliënten. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s. De teksten en verhalen zijn voortgekomen uit het boekje ‘Hamrikheem’ met dank aan Minke Haveman / MNKE.