opnamecoördinatie VP (2)

Vaktherapie in de buitenlucht

Hoe geef je vaktherapie (ook wel creatieve therapie) als je anderhalve meter afstand moet houden? Onze vaktherapeut Nima Roomez Khaksari houdt zijn sessies sinds het begin van de coronacrisis in de buitenlucht. En dat heeft verrassende voordelen… Nima over zijn ervaring met vaktherapie in coronatijd:

“Het idee was om de Vaktherapie buiten op te zetten. Dit is in overleg met de teamleider en met behulp van een collega van de groenvoorziening en technische dienst opgezet. We hebben op het Lentis-terrein in Zuidlaren een gezellige en veilige ruimte gemaakt, zodat de afstand van 1,5 meter aangehouden kan worden.

De cliënten die ik ontvang voor de therapie kunnen op ruime afstand van elkaar bezig met eigen opdrachten. Van te voren leg ik gedesinfecteerde materialen klaar op de tafel. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich aan de voorschriften houdt, maar wel plezier beleeft.

De uitdaging deze dagen is dat ik nieuwe werkvormen moet bedenken en opzetten, die in de buitenlucht uitgevoerd kunnen worden. Ik merk hierbij dat het werken buiten mensen stimuleert en zorgt dat zij zich vrijer voelen om lekker aan de slag te gaan. Mensen zijn opener en hebben meer energie en motivatie om door te werken.

Ik bied vaker vrije opdrachten en waarnemingsopdrachten aan, waarbij mijn cliënten de mogelijkheid voelen om in het hier en nu te komen. Wat ik mooi vind is dat ik merk dat cliënten vanzelf plannen gaan maken om naar de therapie te komen. Dit komt omdat ik buiten meer zichtbaar ben.

Het is voor mij belangrijk dat de mensen hier de mogelijkheid voelen en nemen om er te zijn en mee te kunnen doen met de therapie. De rust die in de buitenlucht werken met zich meebrengt en het sociale aspect, maakt dat mijn cliënten positiever in deze bizarre tijd staan en de gelegenheid hebben om hun hart te luchten.”

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback