Akkerhoven Zuidlaren

Akkerhoven Zuidlaren

Akkerhoven is een woonvorm voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Zij hebben tijd nodig om te stabiliseren, maar zijn wel toe aan een volgende stap in hun herstelproces. Herstelgerichte zorg is ons uitgangspunt. We ondersteunen bij het leren omgaan met psychische klachten. Ook helpen we bij het vinden van een betekenisvolle invulling van de dagen. Denk hierbij aan een passende vorm van dagbesteding of (vrijwilligers)werk.

Voor wie is Akkerhoven bedoeld?

Akkerhoven is bedoeld voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening die tijd nodig hebben om te stabiliseren, maar wel toe zijn aan een volgende stap in hun herstelproces. Er wordt een zekere mate van zelfstandigheid verwacht, maar de verpleging is altijd in de buurt wanneer dit nodig is. Akkerhoven is geschikt voor mensen die willen leren hoe zij met hun psychische klachten om kunnen gaan. Daarnaast willen zij bezig zijn met een zinvolle invulling van hun dagen.

Welke begeleiding biedt Akkerhoven?

De begeleiding en behandeling op Akkerhoven is gericht op verdere stabilisering en herstel van identiteit en maatschappelijke rollen. De begeleiding en behandeling is op maat en er wordt gekeken wat het beste bij de situatie past. Herstelgerichte zorg is hierbij het uitgangspunt. In de basis zijn onze cliënten vooral bezig met verder stabiliseren en het (her)ontdekken van eigen krachten en mogelijkheden. Zo ondersteunen we bij het leren omgaan met psychische klachten. Ook helpen we bij het vinden van een betekenisvolle invulling van de dagen. Denk hierbij aan een passende vorm van dagbesteding of (vrijwilligers)werk. Ook bieden we verschillende vormen van therapie aan, bijvoorbeeld CGT, traumatherapie of PMT.

Hoe ziet de afdeling eruit?

Akkerhoven ligt aan de rand van het Dennenoord terrein. Het is een rustige, natuurrijke omgeving. Het centrum van Zuidlaren is vijf tot tien minuten fietsen en er is een supermarkt op loopafstand.

Akkerhoven bestaat uit acht huizen. Per huis is er ongeveer ruimte vier personen. Een van deze huizen wordt gebruikt als verpleegpost en gezamenlijke huiskamer voor de cliënten. Drie van de acht huizen beschikken over een gedeelde keuken en badkamer. In de andere woningen is dit ook het geval.

Binnenkort gaan we verbouwen. Vier woningen worden zelfstandige appartementen met eigen keukenblok en badkamer.

Naast de acht huizen op Akkerhoven zelf, hebben we ook twee panden aan de andere kant van het terrein: de Borg en de Heuvel. Op de Borg is ruimte voor negen personen en op de Heuvel is er ruimte voor zes personen. Dit zijn panden met zelfstandige appartementen met een eigen badkamer en keukenblok.

Op zowel de Borg als de Heuvel is geen verpleging aanwezig. Deze is wel in te schakelen wanneer dit nodig is.

In Zuidlaren hebben we nog vier buitenhuizen. In deze huizen is er ruimte voor een à twee personen.

Een verblijf bij ons begint op Akkerhoven zelf. Na verloop van tijd kijken we of er behoefte is aan een volgende stap in zelfstandigheid. Bijvoorbeeld op de Borg, Heuvel of in een van de buitenhuizen.

Aanmelden

Een aanmelding gaat via je huisarts of behandelaar.

Verwijzers kunnen voor een aanmelding een mail sturen naar het secretariaat ART  ARTsecretariaat@lentis.nl Het secretariaat verwerkt de aanmelding en de verwijzer krijgt een ontvangstbevestiging. Op het eerstvolgende triageoverleg wordt de aanvraag besproken. De week na het overleg nemen we telefonisch of per mail/brief contact op.

Heb je vragen of behoefte aan overleg over een verwijzing? Neem dan gerust contact op met het secretariaat ART per bovenstaande mail of op het telefoonnummer 050-4097419. Zij brengen je met de juiste persoon in contact.