De Berkenhof Groningen

De Berkenhof Groningen

Wil je als vrouw weer in je eigen kracht staan? Wil je weer jezelf en je waarden terugvinden? Wil je rust in je hoofd en orde op zaken stellen? Loop je vast in een gewelddadige of onveilige situatie? Zit je in een burnout en trek je het niet meer? Bij De Berkenhof leer je je kwaliteiten (weer) zien en benutten.

Voor vrouwen

De Berkenhof in Groningen richt zich op hulpverlening aan vrouwen. Als je last hebt van ernstige psychosociale en/of psychiatrische problemen, zoals depressie, trauma en relatieproblemen, ook in combinatie met geweld en of (seksueel) misbruik, kun je bij ons terecht.

De behandeling

De Berkenhof is er voor je als je vrouw bent vanaf 18 jaar. Je kunt bij ons terecht voor een driedaagse dagbehandeling die zestien weken duurt.

Voor wie is De Berkenhof bedoeld?

Vrouwen staan bij De Berkenhof centraal. Wij zijn erop gericht om samen met vrouwen te zoeken naar wegen om zichzelf te kunnen helpen.

Verschillende therapieën

Samen met jou werken we intensief aan klachtenvermindering en herstel van psychisch evenwicht. De dagbehandeling is een intensief behandelprogramma. Dit is nodig om de vastgelopen situatie te doorbreken. Het delen van ervaringen in groepsverband geeft steun en inzicht. Gedurende de behandeling kun je deelnemen aan verschillende therapieën.

Vrouwen kunnen met een grote diversiteit aan klachten terecht bij De Berkenhof. Het gaat vooral om behandeling en begeleiding bij trauma, gebrek aan assertiviteit, geweld in relaties en seksueel geweld. Vaak is er sprake van posttraumatische stress, depressie, angst, persoonlijkheids​problematiek, psychosociale- en relatieproblematiek.

Waar gaan we met jou aan werken?

De nadruk ligt bij De Berkenhof op het weer in eigen kracht komen en jou ondersteunen bij het aanpakken van de problemen die je in je dagelijks leven ervaart. Kernwoorden hierbij zijn:

  • eigen waarde
  • weerbaarheid
  • veerkracht
  • samen redzaamheid
  • groei bij trauma
  • talenten en sterke kanten

Wat verwachten wij?

Tijdens de behandeling wordt van je verwacht dat je zo zelfstandig mogelijk functioneert en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag en het behalen van je hulpdoelen. Bereidheid tot zelfonderzoek is een voorwaarde. Goed gemotiveerd zijn en contact maken met je groepsgenoten zijn daarnaast van grote waarde.

Video over de behandeling bij De Berkenhof

Meer weten over de behandeling bij de Berkenhof? Bekijk dan deze video (2 min 30 sec).

Hoe ziet de behandeling bij De Berkenhof er uit?

De dagbehandeling duurt zestien weken, is krachtgericht; daarnaast zijn verwerking en inzicht belangrijke thema’s.

Er worden trainingen gegeven en daarnaast zijn er individuele gesprekken met je behandelaar en onze systeemtherapeut.

Werken aan herstel

Samen met jou werken we intensief aan klachtenvermindering en herstel van psychisch evenwicht. Met ons dagbehandelingprogramma proberen we de vastgelopen situatie te doorbreken en je te helpen met de problemen waar je in het dagelijkse leven tegenaan loopt. Het delen van ervaringen in groepsverband geeft steun en inzicht. Tijdens de dagbehandeling neem je deel aan verschillende programmaonderdelen. Alle onderdelen vinden in groepsverband met andere vrouwen plaats. Je leert van elkaar door herkenning, erkenning en confrontatie. Daarnaast heb je wekelijks een individueel gesprek met je behandelaar.

Dit zijn alle vormen van groepstherapie die wij aanbieden:

Thuissituatie

Op De Berkenhof is een systeemtherapeut aanwezig. Systeemtherapie wordt ook wel gezins- of relatietherapie genoemd. Aan het begin en het eind van de week vindt een weekbespreking plaats met twee trainers. Tijdens deze besprekingen wordt de koppeling met je situatie thuis met je gemaakt. We bespreken hoe je thuis kunt oefenen met wat je hebt geleerd bij De Berkenhof.

Hoe kan ik mij aanmelden bij De Berkenhof?

Je kunt voor dagbehandeling aangemeld worden door je huisarts of psychiater.

Intake

Ben je door je verwijzer aangemeld? Wij bellen je dan voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Wij zenden je vervolgens een inschrijfformulier, vragenlijst en folder toe. De formulieren vul je thuis in en neem je mee naar het intakegesprek. Het doel van het intakegesprek is om met elkaar te kijken of een behandeling bij de Berkenhof zinvol voor je is.
Als we van beide kanten een behandeling zinvol vinden, spreken we een datum af wanneer je behandeling begint.

Praktische informatie

De Berkenhof is bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Telefoonnummer: (050) 5223558
Fax: (050) 5223535
E-mail: berkenhof@lentis.nl

De Berkenhof is gemakkelijk te bereiken, zowel per auto als met het openbaar vervoer. Ons pand is centraal gelegen, nabij het hoofdstation en de ringweg Groningen.

Route en parkeren

Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen bij De Berkenhof beschikbaar. Houd rekening met eventuele wachttijden.

Bereikbaarheid met OV

Het hoofdstation van Groningen bevindt zich op minder dan tien minuten lopen van onze vestiging.

Het team van De Berkenhof

Vanuit allerlei specialismen verlenen we de zorg die bij jou past. Bij ons werken mensen met verschillende disciplines zoals een psycholoog, psychiater, verpleegkundig specialist, maatschappelijk werker, psychomotore therapeut, creatief/beeldend therapeut en een systeemtherapeut. Allen zijn ze gespecialiseerd in de behandeling van vrouwen met psychische klachten.

Informatie voor verwijzers

Als verwijzer kun je voor aanmelden van patiënten contact opnemen met De Berkenhof via telefoonnummer 050-050 522 3558 of een mail sturen. Graag benadrukken wij dat De Berkenhof gespecialiseerde GGZ is.

Fax: (050) 5223535

Voor meer informatie over verwijzen naar Lentis zie ook:

 

#

Berkenhof groepsruimte