Lentis aan Hereweg 80

GGZ voor doven en slechthorenden

Als je slechthorend of doof bent en je last hebt van psychische klachten, dan kun je terecht bij ons GGZ-team voor doven en slechthorenden. Je klachten kunnen te maken hebben met je slechthorendheid, maar staan hier soms ook los van. Voor elke situatie geven wij passende hulp.

Het team GGZ voor doven en slechthorenden van Lentis werkt voor de inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, de kop van Overijssel en de Noordoostpolder.

Op de website van GGZ voor doven & slechthorenden vind je meer informatie en kan je filmpjes in gebarentaal en met ondertiteling bekijken.

Voor wie is GGZ voor doven en slechthorenden bedoeld?

Dove en slechthorende mensen vanaf 18 jaar met psychiatrische klachten, en hun familieleden, kunnen bij ons terecht. De maatschappij is erg gericht op horenden en dit heeft gevolgen voor het dagelijks leven dat je leidt. Je kan je onbegrepen of buitengesloten voelen. Als dit gevoel sterker wordt of langer duurt, dan kan je last krijgen van bijvoorbeeld angst of depressie. Het kan natuurlijk ook zijn dat je psychische klachten losstaan van je slechthorendheid.

Op de website van GGZ voor doven & slechthorenden vind je meer informatie en kan je filmpjes in gebarentaal en met ondertiteling bekijken.

Behandelingen bij GGZ voor doven en slechthorenden

Afhankelijk van de ernst van je klachten, bepalen we samen welke behandeling geschikt is om de problemen te behandelen. Lentis heeft een uitgebreid behandelaanbod, dus er zijn veel mogelijkheden om te kiezen wat goed bij jouw situatie past. De hulpverlening kan bestaan uit gesprekken, trainingen, gebruik van medicijnen of een combinatie van deze vormen. Als je wilt dat je familie of betrokkenen meegaan naar de gesprekken, dan is dat mogelijk. Het maakt hiervoor niet uit of zij wel of niet doof of slechthorend zijn. Het doel van onze hulp is dat je na verloop van tijd weer zelfstandig verder kunt en onze hulp niet meer nodig hebt.

Hoe kan ik mij aanmelden bij GGZ voor doven en slechthorenden

Als je je wilt aanmelden voor een behandeling bij ons team, dan heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts. Als je last hebt van psychische klachten, adviseren we je dit met je huisarts te bespreken. Je huisarts bekijkt dan of een verwijzing naar ons nodig is.

Praktische informatie

Ons team zit in het Lentis gebouw aan de Hereweg 80 in Groningen, vlakbij het station en afslag 37 van de Zuidelijke Ringweg (N7). We zijn makkelijk te bereiken, zowel per auto als met het openbaar vervoer.

Route en parkeren

Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar. Houd rekening met eventuele wachttijden.

Plan hier je route.

Bereikbaarheid met OV

Het hoofdstation van Groningen bevindt zich op minder dan tien minuten lopen van onze vestiging.

Openingstijden

  • Maandag 8.30 – 17.00 uur
  • Dinsdag 8.30 – 17.00 uur
  • Woensdag 8.30 – 17.00 uur
  • Donderdag 8.30 – 17.00 uur
  • Vrijdag 8.30 – 17.00 uur

Als je vragen hebt, bekijk de veelgestelde vragen:

Het team van GGZ voor doven en slechthorenden

Ons GGZ-team bestaat uit medewerkers die kennis hebben van de gevolgen van doof- en slechthorendheid. Zij kennen het belang van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de dovencultuur. Daarnaast is er een GZ psycholoog, een psychiater en een tolk NGT. Ook kan, indien nodig, een schrijftolk ingeschakeld worden. De systeemtherapeute is inzetbaar bij problemen in de thuissituatie. Ook nemen een psychomotore therapeut en een secretaresse deel aan het GGZ-team.

Omdat doven en slechthorenden een specifieke groep is om psychiatrische hulp te verlenen, zijn GGZ-teams voor deze groep opgericht. GGZ is de afkorting voor Geestelijke Gezondheidszorg. In Nederland zijn vijf GGZ-teams voor doven en slechthorenden, waarvan één in Groningen. Wij werken voor inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, de kop van Overijssel en de Noordoostpolder.