Opnamekliniek Ouderenpsychiatrie Zuidlaren - Lentis

Kliniek Somatische zorg en Ouderenpsychiatrie Zuidlaren

In de kliniek voor Somatische zorg en Ouderenpsychiatrie kunt u terecht als de psychische problemen zo ernstig zijn, dat opname nodig is. De kliniek behandelt ook mensen met psychiatrische aandoeningen, die intensieve somatische behandeling of revalidatie nodig hebben.

Voor wie is de kliniek Somatische zorg en Ouderenpsychiatrie bedoeld?

In de kliniek verblijven mensen, die voor kortere of langere tijd niet thuis kunnen wonen. Zij krijgen in een veilige omgeving een intensieve en specialistische behandeling. Er is 24 uur per dag zorg aanwezig.

Er worden mensen opgenomen van 61 jaar en ouder met psychiatrische problemen. Meestal zijn er ook levensfase problemen. U kunt dan denken aan een groot gevoel van somberheid, angst, gespannenheid en onzekerheid. Of ouderen kunnen het leven van alledag niet meer organiseren, zijn de zin en het doel van het leven kwijt. Opname in de kliniek is een mogelijkheid als intensieve behandeling in de thuissituatie geen oplossing meer kan bieden.

In de kliniek verblijven ook patiënten die somatische behandeling of revalidatie nodig hebben. Door de psychiatrische problemen zijn de mogelijkheden in een gewoon ziekenhuis of revalidatiecentrum beperkt. Dan kunt u terecht in de kliniek. Voor opname op deze afdeling geldt geen leeftijdsgrens.

Behandeling in de kliniek Somatische zorg en Ouderenpyschiatrie

U krijgt een intensieve en specialistische behandeling, die bij u past. Deze bestaat uit diverse therapieën, die we individueel en in groepen geven. Vaak is er ook behandeling met medicijnen. We maken gebruik van bewegingstherapie en activiteitentherapie. In overleg met u stellen we een behandelplan op. Als u dat wilt, doen we dat samen met uw naasten.

De behandeling van patiënten die somatische behandeling en revalidatie nodig hebben is afgestemd op de lichamelijke aandoening. We kijken daarbij ook naar de bijbehorende problemen. Uw psychiatrische behandeling kan in de kliniek gewoon doorgaan.

Het behandelteam

Het behandelteam bestaat uit psychiaters, somatische artsen, klinisch geriater, arts in opleiding tot psychiater, psychologen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en activiteitenbegeleiders. Met sommige medewerkers heeft u regelmatig contact, andere ziet u zo nu en dan.

Het gebouw

De kliniek is in het Zuiderpaviljoen. Het pand is in 2013 grondig gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de huidige tijd, onder meer met de nieuwste technische ontwikkelingen. Ook is er een high intensive care kamer. Dit is een kamer voor patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Bij de heropening van het gebouw heeft RTV Drenthe hierover een filmpje gemaakt:  

U heeft een eigen zit-slaapkamer met douche en toilet. Er is ruimte om een paar persoonlijke bezittingen mee te nemen. In de huiskamer vinden activiteiten plaats en kunt u eten. U kunt de maaltijden ook op uw kamer gebruiken.

De behandeling

De behandeling voor patiënten van de Ouderenpsychiatrie duurt van enkele weken tot een aantal maanden. Het is de bedoeling, dat u na de behandeling terugkeert naar huis. Als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, begeleiden we u naar een passende woonvorm. Vanuit het ambulante team kan de behandeling voortgezet worden.

Patiënten die een somatische behandeling krijgen of revalideren keren terug naar huis of naar de afdeling waar ze eerder verbleven. Is dit niet mogelijk, dan zoeken we naar een passende oplossing.

Meer informatie over de behandeling vindt u op de pagina ‘Klinische behandeling ouderen’

 

Hoe kan ik mij aanmelden?

Opname in de kliniek Ouderenpsychiatrie

Uw huisarts kan u aanmelden. Na ongeveer een week wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Bij crisis en spoed is er natuurlijk geen wachttijd.

Opname in de kliniek Somatische behandeling

Uw behandelaar kan contact opnemen met één van de hoofdbehandelaren van de kliniek. Ze zijn te telefonisch te bereiken via (050) 409 72 74. De definitieve beslissing tot opname vindt plaats in overleg met een van de somatische artsen.

Informatie voor verwijzers

Praktische informatie

Bij het Zuiderpaviljoen op het terrein van Lentis in Zuidlaren is ruime gelegenheid om te parkeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat:
Kliniek Ouderenpsychiatrie Zuidlaren
telefoon 050 409 7274
e-mail op.kliniek@lentis.nl

Als u vragen heeft, kunt u de veelgestelde vragen bekijken: